Vattenfall rustar mot klimatförändringens utmaningar för elnätet

Foto: Vattenfall

Väderförhållandena utgör regelbundet utmaningar för elnätet, och den pågående klimatförändringen ökar risken för problem i framtiden. Vattenfall Eldistribution tar itu med väderrelaterade påfrestningar, såsom isbildning och tunga snö- och islaster på elledningarna. Att hantera dessa utmaningar är av stor betydelse för att säkerställa både allmänhetens och personalens säkerhet.

Den ökade risken för snö och isbeläggning på elledningarna, kallad islast, på grund av fler vinterdagar nära noll grader, skapar potentiella faror såsom nedfallna träd över ledningarna, förstörda elstolpar och ledningar som hänger för nära marken. Att gräva ned ledningarna i marken är inte alltid möjligt av tekniska och ekonomiska skäl. Därför krävs olika åtgärder för att hantera dessa specifika risker.

Specialister på Vattenfall Eldistribution har undersökt islastutmaningen, särskilt i norra Sverige där vintern blir mildare. De har observerat ökade störningar på elnätet på grund av islast och har kopplat detta till det varmare klimatet. För att förstå och hantera problemet har de identifierat riskområden, genomfört studier i samarbete med Svenska kraftnät och SMHI, samt utfört materialtester och utvärderingar av olika lösningar.

För att minska konsekvenserna av islast har Vattenfall Eldistribution nu implementerat åtgärder som inkluderar byggandet av starkare stolpar och bredare ledningsgator. Dessa åtgärder syftar till att förhindra islast och minska dess påverkan. Dessutom utvecklar de nya standarder och verktyg för att dimensionera ledningarna korrekt i ljuset av klimatförändringen. Trots att det finns mycket arbete kvar, har framsteg gjorts för att säkerställa hållbara och robusta elanläggningar.

Jan-Åke Rosenqvist, teknisk specialist lokalnät på Vattenfall Eldistribution, poängterar vikten av att bygga och underhålla anläggningar med hänsyn till de krafter de kan utsättas för, både vid nybyggnation och för befintliga nät.

Källa: Vattenfall