Runda Huset rustas med framtidens inneklimatsystem

Fasadelementen är 1,4 meter gånger 3,6 meter där varje våning har samma antal fasadelement. Foto: Lindab Indoor Climate Solution
Martin Haglund från Lindab Climate Solutions och Jonas Skörd från Fs- service som granskar installationen. Foto: Lindab Indoor Climate Solutions

I Munksjöstaden, Jönköpings centrala delar finns ett nytt landmärke, kontorsbyggnaden Runda Huset. Förutom att statera som ett arkitektoniskt landmärke är det också hem för en världsunik inneklimatteknik bestående av ett temperaturutjämnande kylbaffelsystem.

Runda Huset är Jönköpings nya landmärke, ett kontorshus på 16 våningar reser sig upp mot skyn. Men förutom dess smäckra arkitektur och runda former huserar byggnaden mycket mer än morgondagens kontorister, nämligen en helt världsunik inneklimatteknik - Solus, av Lindab Indoor Climate Solutions.

Solus är ett så kallat temperaturutjämnande enkretssystem. Det betyder att systemet återanvänder värmeenergin i byggnadens vattenkrets och flyttar energin från kylda till värmda rum, styrt efter behov. Eftersom returvattnet blandas från byggnadens olika zoner kan det tempererade vattnet och energin återcirkuleras istället för att, som vid traditionella system, ständigt kylas ned eller värmas upp. Det sker genom att man kopplar alla bafflar till en och samma vattenkrets. I Runda Husets fall handlar det om närmare 500 Solusbafflar på sammanlagt 16 våningsplan.

Inga rörliga delar

Ett utmärkande drag är att självaste baffeln saknar rörliga delar, det finns inga ventiler, inga ställdon, ingen styrning eller rumsgivare. Vätskeflödet och luftflödet är likadant i alla bafflar och hela inneklimatsystemet regleras, tillsammans med eventuell fjärrvärme eller fjärrkyla, från fläktrummets styrsystem.

Det är första gången i världen som kylbafflar används på detta sätt, där bara en enda vattenkrets används för både kyla och värme. Systemet blir oberoende av varje enskilt rums läge i förhållande till solinstrålningen eller värmebelastning som rummet är utsatt för, det vill säga om en eller flera personer vistas i rummet. Värmeenergin kommer att flyttas mellan de rum där värmetillskott behövs till de rum där värmeöverskott finns och på så sätt uppnås en jämn temperatur i hela byggnaden och det enda som behövs tillföras är energin som motsvarar skillnaden mellan kylbehovet och värmebehovet.

På grund av att systemet också kan anpassas tillsammans med former av förnybar energi så kan upp till 50 procent lägre kylenergianvändning realiseras och 10-15 procent lägre värmeenergianvändning nås, något som också möter marknadens krav på energieffektiva inneklimatlösningar likaså som byggnadens höga krav på inneklimatlösningen på grund av dess stora glasytor.

Förenklad installationslösning

Sedan mitten av 2015 har installationer pågått, varannan vecka monterades ett nytt plan med Solus i takt med att det blivande 16-våningshuset växte i höjden. Runt 30 Solusbafflar monteras på varje plan, de flesta i den yttre solfjäderformade ringen som kommer att bilda det öppna storkontoret, därefter sker provtryckning.

Varje baffel provtrycks med 10 bars tryck, då det är med god marginal från det vattentryck bafflarna kommer att utsättas för. Efter provtryckning kopplas varje baffel in i den sammanhängande vattenkretsen.

Efter detta tillsätts tilluftskanalen till varje baffel och hela installationsprocessen är klar.

– Ett stabilt klimat betyder mer än vad man tror och Solus är enklare att installera och hantera än konventionella system då det enda som egentligen ska sättas på plats är kylbafflar installerade med rätt effekt, därefter sköter regleringen sig själv. En extra kontroll av kylförmågan i konferensrummen för vinterfallet kan dock behövas, säger Göran Hultmark, utvecklingschef på Lindab Indoor Climate Solutions.

– Dock är det viktigt att effektbehovet är rätt beräknat och dimensionerat, stämmer inte tätheten, som är bland det viktigaste, kan eventuella problem vara svårare att åtgärda, säger Göran Hultmark

Förutom ett klimatsystem lanserar även Lindab ett kanalsystem. På varje plan monteras en cirkulär tilluftskanal till de solfjädersmonterade Solusbafflarna, liksom till de Solusbafflar som placerats invid det centrala schaktet där konferensrum, fikarum med mera ska placeras. I byggnadens större konferensrum ska även VAV-system från Lindab installeras och komplettera Solusbafflarna. Kanalinstallationer för frånluft i form av frisug tillkommer, samt rejäla kanaldimensioner i husets centrala kanalschakt.

Runda Huset

Kontorsbyggnaden är den första delen av den exploatering av området som påbörjats, som ska bli Munksjöstaden. Hösten 2014 påbörjades bygget av det runda huset i södra delen, ett landmärke för hela Jönköping. Fastighetsägare Tolust som ägs av Lustgården AB och Tosito AB, utvecklar Munksjöstaden i samarbete med Riksbyggen och Kommunal. 2015 flyttade det nordiska IT-tjänsteföretaget Evry in på plan 11-16. Gärde Wesslau Advokatbyrå är också klar som hyresgäst, liksom ett gym i sutterängplanet och halva entréplanet, samtidigt som Evry har option på ytterligare ett plan och i augusti flyttade Nordea bank in på plan 2-3.

Byggnaden ligger centralt och med anslutning till kollektivtrafik, 500 meter från Jönköpings högskola och 300 meter från den planerade höghastighetsbanan mellan Stockholm – Göteborg, Stockholm-Malmö.

Planlösningen är väldigt flexibel, inga bärande innerväggar finns och den bärande betongstommen i byggnaden finns delvis i byggnadens kärna och delvis i den runda ytterfasaden. Fasadelementen är 1,4 meter gånger 3,6 meter där varje våning har samma antal fasadelement som tillsammans med dess storlek och avsmalnande fönsterband hjälper till att underlätta illusionen av att byggnaden i sig är skruvad.