För fyra år sedan gick sex kommuner ihop i hopp om att utveckla en mer cirkulär ekonomimodell kring renhållning. Nordvästra Skånes Renhållningsbolag (NSR) ägs gemensamt av Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Dit kommer allt hushållsavfall som samlas i regionen. Målet är att skapa möjligheter för både företag och privatpersoner att återanvända, renovera och cirkulera.
Nordvästra Skånes Renhållningsbolag har hand om allt hushållsavfall som samlas i regionen, från privatpersoner till en stor del av regionens företag. Beroende på vad avfallet består av behandlas det med olika metoder. Visst avfall går till biogasproduktion och uppgraderas till fordonsbränsle. Annat avfall mellanlagras och skickas i väg till producenter som gör nya produkter av avfallet som har blivit en resurs i stället för rent skräp.
Privata företag tar över
För fyra år sedan när kommunerna gick ihop ändrade Nordvästra Skånes Renhållningsbolag sin linjära affärsmodell till ett mer cirkulärt beteende, bland annat genom att skapa utrymmen och infrastruktur där det är möjligt. NSR bjuder till och med in företag att ta över driften, där en privat aktör får ansvara för verksamheten. Uppgiften blir då att hitta rätt infrastruktur tillsammans med en kommunal samverkan.
För att en cirkulär ekonomi ska fungera behöver det finnas ett kretsloppssystem där produkters mervärde bevaras så länge som möjligt och att avfall elimineras. En process som kräver både stor förändring och nya resurseffektiva affärsmodeller.
Resursperspektiv i avfall
Det händer mycket just nu på NSR och Palle Lundberg stadsdirektör i Helsingborgs stad berättar om ett av projekten.
– Jag vill framför allt lyfta fram den triple-helix vi jobbar med tillsammans med Lunds Universitet och näringslivet. Sverige i stort och Helsingborgsregionen i synnerhet ligger långt fram inom att se resursperspektivet i avfall. För att fortsätta vara världsledande inom området samverkar vi med akademin och näringslivet för att ta fram morgondagens lösningar med fokus på cirkulär materialekonomi där det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Vår triple-helix med NSR, Lunds Universitet och företagen inom VERA Park har hittills slagit väl ut med bland annat Urban Magma. Mycket arbete kvarstår, men vi ser redan nya arbetstillfällen växa fram i dessa expansiva företag, säger Palle Lundberg stadsdirektör i Helsingborgs stad.