Under senare år har EU öppnat upp ögonen för fjärrvärme och fjärrkyla. Senast presenterades en strategi av EU-kommissionen för att optimera värme och kyla i byggnader och industrier. En sektor som motsvarar hälften av den årliga energianvändningen i Europa, skriver Högskolan i Halmstad, som också är aktiva med det internationella forskningssamarbetet Heat Roadmap Europe.
Vi behöver göra fjärrvärmen smartare, mer effektiv och hållbar. På så sätt kan beroendet av importerad energi falla, enligt EU-kommissionen. Strategin för fjärrvärme och kyla är det första allomfattande EU-initiativet om energi som används för uppvärmning och kylning i byggnader och industrier. Den ska även gå i riktlinje med COP 21, samtidigt som den är en nyckelåtgärd av energiunionens ramstrategi och är tänkt att bidra till att förbättra EU:s energisäkerhet.
EU:s värme, -och kylstrategi identifierar följande åtgärder för att kunna minska energiläckaget från byggnader, maximera effektiviteten och öka andelen förnybar energi: 1) Lättare renoveringar för byggnader, 2) Öka andelen förnybar energi, 3) Återanvändning av energiavfall från industrier och 4) Involvering av konsumenter och industrier.
Kommissionen pekar också ut återanvändning av värme och kyla från industrin i kombination med energieffektiva byggnader och utbyggnad av fjärrvärmenäten, som konkreta områden att rikta in sig på. Underlagsrapporten ska även referera till Heat Roadmap Europes forskning, skriver Högskolan i Halmstad.
Internationellt forskningssamarbete
Tidigare projekt:
- Heat Roadmap Europe 1: Här undersöktes fjärrvärmens roll i EU27 2010, 2030 och 2050.
- Heat Roadmap Europe 2: Kvantifiera betydelsen av att genomföra energieffektiviseringsåtgärder på både efterfråge- och utbudssidan av uppvärmningssektorn för EU27.
- Heat Roadmap Europe 3 (STRATEGO): Översätta metoden från EU-nivå till medlemsstat genom att kvantifiera effekterna av låga koldioxidutsläpp som energieffektivitetsåtgärder i uppvärmningssektorn i fem medlemsstater (se diagram), som står för cirka 25-30 procent av de totala värme och kylkraven på Europa.
Heat Roadmap Europe leds av forskare från Aalborg universitet i Danmark och hoppas kunna spela en stor roll i Europas energiövergång genom att utveckla strategier för koldioxidsnål uppvärmning och nedkylning, så kallade Heat Roadmaps. Samarbetet inleder nu sitt fjärde projekt där en jämförande energisystemstudie utförs i 14 av de största länderna inom EU. Studien sker inom EU:s åttonde ramprogram Horizon 2020 och inleds i mars 2016.
Målet är att investera i nya marknader som kan ställa om värmesektorn i Europa till mer restvärmeåtervinning och förnybar energi. Detta ska ske genom att övertyga beslutsfattare och investerare att utveckla lagstiftningen.