Branschöverskridande mötesplats om det hållbara samhället

Pernilla Winnhed, vd på Energiföretagen Sverige var en av inledningstalarna under branschträffen på Elmiamässan. - Sverige är ett föregångsland när det handlar om fjärrvärme och det ska vi fortsätta att vara även i framtiden. Då behöver vi samverka med andra eftersom fjärrvärmens idé är att ta vara på energiresurser som annars skulle gå till spillo, sade hon, med anledning av att Fjärrvärmesektorn samsades under samma tak som VA och avfallsbranschen på årets mässa i Jönköping. Foto: Christer Wi
Mässorna hade det gemensamma samlingsnamnet ”Mötesplatsen för det hållbara samhället”. Under de tre dagarna passerade över 7 000 besökare genom mässhallarna. Foto: Christer Wiik
- Vi har haft långa traditioner av välfungerande system inom energi-, VA och avfallssektorn. Men dessa branscher står nu inför nya utmaningar, sade Tomas Kåberger, professor på Chalmers, tillika inledningstalare och moderator under inledningssessionen. Foto: Christer Wiik

Under tre dagar i slutet av september strålade fjärrvärmebranschen samman på Elmiamässan i småländska Jönköping.  Fjärrvärmemässan arrangerades i år för första gången tillsammans med VA-mässan samt Elmia Avfall & Återvinning. Två nyckelbegrepp som förenar dessa branscher är ”Cirkulär ekonomi” och ”Det hållbara samhället”.

Mässan inleddes med en invigning där Tomas Kåberger, professor från Chalmers, höll i trådarna som moderator. Han inledde med att knyta an de sektorer som fanns representerade på Elmia: VA, fjärrvärme samt avfall-/återvinningsbranschen.

– Samtliga branscher har fungerat väldigt bra i Sverige och vi har haft långa traditioner av välfungerande system inom energi, - VA och avfallssektorn, inledde Kåberger och fortsatte med att göra nedslag i respektive bransch.

Behövs investeringar i ny teknik

– Inom vattenområdet har vi kunnat höra att berörda branschorganisationer har uppmärksammat att våra VA-system nu har blivit gamla och att återinvesteringarna inte varit tillräckliga. Vi behöver därför investera i ny teknik för att möta dessa behov, sade Kåberger som också kort nämnde hur en framtida miljöpåverkan kan beröra VA-sektorn.

Han påpekade att utsläpp av växthusgaser och förändringar i klimatet kan ge förändrade nederbördsmönster, vilket innebär nya utmaningar när det gäller att bland annat hantera dagvatten.

Vad gäller Fjärrvärmen, menar Kåberger att den har vi all anledning att vara glada och stolta över i Sverige.

– Användningen av förnybar bioenergi i fjärrvärmesektorn har gjort det möjligt för landet att kraftigt kunna minska koldioxidutsläppen. Dessutom har fjärrvärmen gett oss ett billigare och effektivare uppvärmningssystem här i Sverige jämfört med många andra länder.

Men även denna bransch står inför stora utmaningar. Förnybar el har visserligen inneburit att elpriserna överlag har sjunkit, men mönstren på elpriserna är inte längre som förr - att det är dyrt med el när det är kallt och billigt när det är varmt. Nu är det nämligen inte bara efterfrågan som styr elpriserna utan tillgång till sol- och vindenergi, såväl i Sverige som i grannländerna. Fjärrvärmen har en fantastisk stor möjlighet att kunna bidra till ett hållbart system med mycket sol och vind. Men det kommer krävas nya sätt att använda kraftvärmen för att parera variationer i elens värde.

Avfallsbranschen har också varit en framgångsrik svensk sektor, enligt Kåberger.

– Detta jämfört med många andra länder där avfall hanteras med dålig disciplin och där den tämligen ofta genomsyras av korrupta system, med stora miljökonsekvenser som följd. Den svenska avfallshanteringen har skötts av skickliga, ofta kommunala aktörer, som samspelat med fjärrvärmesystemen. På så sätt kan man samtidigt återvinna material som man återvinner energi.  När vi byggt upp dessa system har ofta ett ideellt engagemang hjälpt till, där allmänheten har stått för en stor del av insamling och källsortering.

Men Kåberger ville även här belysa att politikerna har ett stort ansvar att säkra och utveckla denna sektor, som till syvende och sist kräver lönsamhet för att kunna fortsätta.

– Lönsamheten inom återvinningsindustrin kräver goda politiska beslut och styrmedel och hur den utvecklingen kommer att gå de närmaste åren, kommer att ha stor betydelse, både för hur systemen fungerar och vad återvinngen kommer att kosta samt vilka miljökonsekvenser vi kommer att stå inför. Det gäller att lära av varandra och tillvarata de nya tekniska möjligheterna och att utveckla systemen och inte bara att förvalta dem. Detta har stor betydelse för hela det svenska samhällets utveckling, säger Kåberger.

Energiföretagen Sverige

En som spår en ljus framtid, men också en del utmaningar inom fjärrvärmesektorn är Pernilla Winnhed, vd för den nybildade branschorganisationen Energiföretagen Sverige.  Organisationen bildades i våras av medlemmarna i Svensk energi och Svensk fjärrvärme, som nu alltså har slagit sig samman och det gemensamma mottot är: ”Hållbar energi för alla, alltid”.

– Sverige ligger redan långt framme i utvecklingen och det är många länder som tittar på vår expertis och samtidigt inser att vi sitter på stor kunskap. På senare tid har vindkraft och solenergin fått vind i seglen, vilket är glädjande. Samtidigt behöver vi vattenkraften och biobränslen i lika stor omfattning som tidigare. Alla energikällor är viktiga, förklarar Pernilla Winnhed.

Under sitt anförande lyfte Winnhed också fram fjärrvärmens roll i energisystemet, men också de möjligheter och eventuella hinder som finns för att kunna utveckla fjärrvärmens fulla potential. Att Sverige tidigare i år fick en blocköverskridande energiuppgörelse var viktig, konstaterade Winnhed. Bakom överenskommelsen stod Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Överenskommelsen ska ge en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

– Det ger oss en klarhet i hur vi ska arbeta framöver, samtidigt underlättar den de investeringar som väntar. Vi behöver nämligen bygga ett långsiktigt system som gynnar fjärrvärmens framtid, säger Pernilla Winnhed.

Enligt Pernilla Winnhed har även EU och FN tagit fram en miljöstrategi för hur fjärrvärmeresurserna ska utnyttjas på bästa sätt.

– Hållbar utveckling för mig är att tänka på miljön samt de sociala och ekonomiska delarna. Det finns något klokt i att spara på resurserna eftersom det inte finns obegränsat med energi i världen. Det blir en utmaning att använda all energi på rätt sätt i framtiden, men min känsla är att vi klarar det, säger Pernilla Winnhed.

”Operational Excellence”

Robert Bergqvist, Sverigechef för Energi på Pöyry Management Consulting, ett internationellt konsult- och ingenjörsföretag, höll ett föredrag om hur det går att förbättra lönsamheten i fjärr- och kraftvärmeföretagen. Att nå optimal prestanda i hur organisationen arbetar och utnyttjar sina tillgångar, även benämnt ”Operational Excellence”.

– Operational Excellence handlar om att göra rätt saker vid rätt tidpunkt för att på så sätt leda organisationen eller företaget på ett effektivt sätt. Alla kan alltid förbättra sig så detta är inte bara en fråga för företag som det går dåligt för, säger Robert Bergqvist.

Pöyrys diagnostiska metod för att nå ”Operational Excellence” är uppdelad i tre steg där man först gör en analys av den nuvarande verksamheten och ledningssystemet. Därefter identifieras existerande förbättringsområden och slutligen tas en arbetsplan fram för hur åtgärderna ska realiseras i verksamheten.

Läcksökning

Över 400 utställare fanns i år på plats under Elmiamässans tak. Många bolag inom energisektorn arbetar med att ta fram lösningar för att upptäcka läckage i systemen.

För fjärrvärmeverken betyder nämligen läckande fjärrvärmerör stora reparationskostnader. Övervakning och läcksökning på värme- och vattensystemen är därför mycket viktigt för fjärrvärmesektorn. Arne Jensen AB, utställare på årets Fjärrvärmemässa på Elmia, arbetar med just övervakningssystem och prediktiva underhållsverktyg för dessa ändamål.

Nämnda bolag, med huvudkontor i Sollentuna, grundade sin verksamhet 1983 och har idag verksamhet i hela Europa och Ryssland. Bland Arne Jensens uppdragsgivare finns rörentreprenörer, fjärrvärmeindustrin, fastighetsbolag, energibolag och bostadsrättsföreningar.

Under Fjärrvärmemässan i Jönköping passade bolaget på att uppmärksamma Q-Pro, ett akustiskt, intelligent övervakningssystem. Q-Pro-enheten installeras i en fjärrvärmekammare, där den samlar in mätdata från sensorer. Med hjälp av ljud- och signalanalysen möjliggörs läcksökning och Delta-t mätning på distans. Mätdatan som samlas in av Q-Pro är bland annat lufttemperatur och luftfuktighet i kammare, kontakttemperatur på tillopp och returledning, översvämningslarm samt inspelningsbara ljudfiler.

Flygtermografering av fjärrvärmenätet

Det Örebrobaserade bolaget Sky Movies, är ett annat utställarföretag på Fjärrvärmemässan som arbetar med att jaga energitjuvar.

Sky Movies utför flygtermografering av fjärrvärmenätet med hjälp av en mycket känslig, högupplöst värmekamera, monterad på en Cessna 177.

Bolaget har erfarenhet av flygtermografering sedan 2007 i både Sverige och Norge. Tekniken används för att kontrollera tillståndet på fjärrvärmeledningar, om det här finns eventuella värme- och vattenläckage.

Fjärrvärmenätet flygfotograferas varefter bilderna, koordinatsatta ortfoton, sammanfogas till en enda bild, vilket gör att man får en god överblick över hela systemet. De koordinatsatta ortobilderna kan sedan användas i ett GIS-system som kan kopplas ihop med andra informationssystem om fastigheter och dess omgivande stadsmiljö.

Skorstenen – ett bortglömt underhållsobjekt?

”Den står där men den gör sig inte påmind – inte förrän det är försent – och då brukar den kosta pengar”. Orden kommer från det Örebrobaserade företaget Erab, ett bolag som specialiserat sig på att renovera och konvertera industriskorstenar. Erab hade i år en egen monter på årets fjärrvärmemässa på Elmia.

– Vi besiktigar, renoverar och monterar alla sorts fabriksskorstenar av stål, tegel eller betong och bedriver verksamhet över hela Norden  säger Fredrik Sellberg, mässrepresentant för Erab, som grundades 1963 av Sune Bosäter, som fortfarande är vd på bolaget.

Erabs arbete börjar oftast med att kunden beställer en besiktning (statuskontroll) av objektet.

På en stålskorsten genomförs bland annat ultraljudsmätningar av bärande detaljer, för att kontrollera avrostningen. Vid behov gör vi också en datorberäkning för att kontrollera om skorstenens bärande yttermantel, med skorstens fot, håller gällande stålbyggnadsnormer.

Efter utförd besiktning får kunden ett protokoll som visar den aktuella statusen på objektet samt ett åtgärdsprogram. Besiktningarna är återkommande, med intervaller på 1 – 5 år, beroende på slitaget.

VVS-koncern demonstrerade expansionssystem

Ett annat av utställarföretagen på Elmiamässan var den holländska VVS-koncernen Flamco, vilken ingår i Aalberts Industries N.V. Bolaget arbetar för att utveckla, tillverka och sälja delar till system för värme, ventilation, luftkonditionering och kyla (HVAC). Den svenska filialen har sin bas i Skövde.

– Vi sysslar i huvudsak med tryckhållning och avluftning av värme- och kylsystem i fastigheter, säger Magnus Verlemyr, bolagets representant på Elmiamässan.

Verlemyr passade på att demonstrera expansionsautomaten Flexcon, ett mikroprocessorstyrt expansionssystem för tryckhållning. Systemet tillåter tryckhållning och avluftning i en och samma anläggning.

Summering av mässan

Efter tredagarsarrangemanget gavs en summering från några av branschorganisationens företrädare. Intresseanmälningar för att ställa ut igen har redan börjat strömma in, enligt arrangörerna.

– Det som jag har snappat upp mest är att besökarna har varit väldigt intresserade. De är pålästa i förväg och vet att besöket ger något till den dagliga verksamheten, säger Linnéa Ahlén, generalsekreterare på VARIM, som ser positivt på branschsammanslagningen att flera företag, inte minst från VA-sektorn har hittat hit. Linnéa Ahlén ser det som ett tydligt tecken på att mycket händer i branschen.

– Vi har exempelvis sett en hel del företag från forskarvärlden på mässan. Det är spännande att vi får in den världen också för att få ännu smartare och ännu mer miljövänliga lösningar, säger hon.

Karin Ols, chef för vattentjänstenheten på Svenskt Vatten menar att det är bra att Fjärrvärmemässan och Elmia Avfall & Återvinning arrangeras samtidigt som VA-mässan.

– I Sverige är vi organiserade på olika sätt och i vissa organisationer ingår såväl VA som avfall och värme. Vi jobbar ofta brett och då kan det här ge synergieffekter, säger hon.

Även inom fjärrvärme har mötesplatsen varit betydelsefull och branschorganisationen Energiföretagen Sverige jobbar med flera viktiga frågor för branschens framtid.

– Jag vet att det talas i branschen om hur betydelsefullt det är att träffas och Fjärrvärmemässan är ett utmärkt tillfälle. Det gör att mässan är en angelägenhet för hela branschen, säger Eva Albåge Nordberg, verksamhetschef på Energiföretagen Sverige.

På Elmia Avfall & Återvinning har en växande marknad tagit plats och branschen ser positivt på framtiden.

– Vi är positiva till en gemensam plattform för samtliga branscher. Dessa frågor hänger intimt samman för att bygga hållbara städer och många av Avfall Sveriges medlemmar arbetar med alla dessa, och fler, områden, säger Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige.

Tanja Lundberg och Henrik Landén, mässansvariga för Elmia Avfall & Återvinning respektive VA-mässan och Fjärrvärmemässan, tycker dessutom att det är glädjande med så hög kvalitet på besökarna och att de kommit från flera olika målgrupper.

– Det som framför allt har varit tydligt de här dagarna är att cirkulär ekonomi, som det snackats om i många år, nu börjar leda till något konkret och att man nu ännu tydligare ser vikten av samverkan - både inom branschen och över branschgränserna, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Avfall & Återvinning, som samtidigt passar på att hälsa välkommen tillbaka till mötesplatsen för det hållbara samhället – den 25-27 september 2018!