99,9999 procent tillgänglighet med ABB:s skalbara och kompakta system för avbrottsfri kraft

– Med hjälp av ABB:s modulära UPS-koncept går det enkelt att bygga ihop den lösning som passar varje verksamhet, säger Bashar Kersheh, Country Leader på ABB:s nya enhet Power Protection.

– Att ha ett effektivt UPS-system är i dag ett måste för att trygga produktionen från störningar och avbrott i elförsörjningen. Dagens samhälle är så oerhört sårbart och varje driftstopp medför stora risker och kostnader, säger Bashar Kersheh, Country Leader på ABB:s nya enhet Power Protection.

Med ABB:s modulära och energieffektiva UPS-system med hela 99,9999 procent tillgänglighet, och lokala dygnet runt-service, kan företag enkelt säkra upp sin kontinuerliga drift.

– Ingen kan utlova 100 procents tillgänglighet på ett UPS-system, eftersom något alltid kan fallera. Däremot kan vi beräkna sannolikheten för fel över tid. ABB har utvecklat marknadens mest tillförlitliga system med en tillgänglighet på hela 99,9999 procent, säger Bashar Kersheh, Country Leader för Power Protection, ABB.

99,9999 % tillgänglighet, har dessa decimaler verkligen någon betydelse för kunden?

– Ja, i allra högsta grad. I ett system med 99,9999 % tillgänglighet är risken för ett fel i en av UPS-modulerna 1 på 10 000 driftstimmar. I jämförelse är risken i ett system med 99,999 % tillgänglighet 1

på 1 000 driftstimmar. Den skillnaden kan vara avgörande för företag som behöver säkerställa att deras system fungerar utan avbrott dygnet runt, året om.

Till skillnad från traditionella UPS-system med stora enheter, där en enstaka komponent kan orsaka driftstopp, erbjuder ABB:s modulära UPS-system en decentraliserad parallell arkitektur (DPA) som eliminerar denna risk. Detta innebär att en modul kan sluta fungera utan att påverka hela systemet, vilket säkerställer kontinuerlig drift.

b
Genom att varje UPS-modul är helt oberoende i ABB:s system finns det ingen så kallad Single point of failure, en enstaka komponent i UPS-systemet som kan fallera och orsaka driftstopp. Dessutom blir systemet lätt att uppgradera och reparera.

Hur viktigt är det att säkerställa avbrottsfri kraft i verksamheten?

- Otroligt viktigt. I dagens samhälle är vi extremt sårbara för störningar och avbrott i elförsörjningen. Det kan leda till omedelbara problem som produktionsstopp, skador på utrustning och förlorade affärer. UPS är idag ett måste för att trygga produktionen.

Utan system för att säkerställa avbrottsfri kraftförsörjning stannar helt enkelt verksamheten inom de flesta branscher, utan fungerande kortbetalningar ingen försäljning, utan uppkoppling och ström inget arbete vid datorn.

För en datahall med stora e-handlare som kunder gäller det att kunna garantera maximal tillgänglighet varje minut, då störningar för online försäljningen innebär betydande ekonomiska förluster. Inom processindustrin skyddar UPS-systemet kritiska laster mot exempelvis spänningsdippar och andra störningar och fungerar som batteribackup till dess strömmen är tillbaka, eller ett reservaggregat är igång. En UPS möjliggör också kontrollerad avstängning av processen i händelse av avbrott, vilket minskar risken för hårdvaruproblem och säkerställer att inga data går förlorade.

4 frågor alla verksamheter bör ställa sig

  • Vad innebär ett strömavbrott i kostnader för oss?
  • Hur påverkas vår utrustning av ett strömavbrott?
  • Har vi säkrat upp de mest kritiska verksamheterna?
  • Hur påverkas vi om kunderna ger oss dåliga omdömen till följd av störningens konsekvenser?

Modulära UPS-system för pålitlig säkerhet och skalbarhet

ABB jobbar idag enbart med modulära UPS-system, från mindre enstaka moduler på några tiotals kW till parallellkopplade system på flera MW.

– Genom att varje modul är helt oberoende finns det ingen så kallad Single point of failure, en enstaka komponent i UPS-systemet som kan fallera och orsaka driftstopp, säger Bashar Kersheh.

En annan fördel med den modulära tekniken är att det blir lättare för företaget att skala upp UPS-systemet över tid, berättar Bashar Kersheh. Systemet kan enkelt byggas på med ny kapacitet och nya moduler efter hand.

– Utvecklingen på området går snabbt framåt och ibland kan det vara en stor och enkel kostnadsbesparing att uppgradera en äldre UPS mot en ny, mer energieffektiv modell. Vi har kunder som gjort betydande besparingar enbart genom att välja en mer energisnål produkt.

För att hjälpa kunden att ta reda på om det finns kostnadsbesparingar att göra genom att byta ut eller uppgradera delar av företagets UPS-system erbjuder ABB kostnadsfria konsultationer.

– Ett företag ska inte behöva ha egna specialister för detta. Våra experter kommer ut till kunden, gör en noggrann utvärdering av deras teknik och lämnar sedan ett detaljerat underlag för beslut. Sedan står det kunden fritt att gå vidare som de själva finner bäst, säger Bashar Kersheh.

Lokal UPS-service 24/7 – helt nödvändigt

Precis som med all annan teknisk utrustning gäller det att hålla UPS-systemet i bra skick och sköta det löpande underhållet för att säkra funktionen. ABB erbjuder här ett omfattande utbud av servicetjänster under UPS-systemets livslängd som skräddarsys efter kundens specifika behov och krav.

– Genom exempelvis årliga kontroller ser vi till att alla delar är i gott skick och bedömer slitaget. Om någon del behöver bytas ut eller uppgraderas, tar vi hand om det, säger Bashar Kersheh.

Att UPS-systemet är modulärt gör service och reparationer enklare. ABB:s tekniker kan ta med sig UPS-modulen till den egna verkstaden och behöver inte genomföra arbetet på plats, något som exempelvis kan vara bra i anläggningar med begränsad access. I ABB:s serviceavtal finns också en möjlighet att leasa en extra UPS-modul som kunden kan ha på hyllan redo att användas vid behov.

Om ett fel ändå skulle uppstå gäller det agera snabbt, betonar Bashar Kersheh.

– Vi har kunder som ställer som krav att våra tekniker ska vara på plats inom en timme från det att de har ringt, och det gäller dygnet runt, 365 dagar om året. Oavsett hur bra produkterna är, utan bra tjänster och tillgång till lokal god beredskap tappar du snabbt affärer och produktion vid en incident.

Power Protection – en nyhet inom ABB

Enheten Power Protection är en ny och strategisk satsning från ABB. Bashar Kersheh är Country Leader:

– Vi fortsätter att rekrytera ledande experter inom UPS-system, säljare och tekniker för att stärka vårt team. Med en stark närvaro över hela Sverige är vi dedikerade till att leverera toppmoderna lösningar och oöverträffad service inom avbrottsfri kraft till våra kunder. Kontakta oss gärna för mer information.

b
 

Bashar Kersheh,

Country Leader för enheten Power Protection i Sverige, ABB Electrification

Bashar.kersheh@se.abb.com

+46 (0) 72 239 05 63