Det svenska fjärrvärmebolaget Värmevärden och det nordeuropeiska energibolaget Adven går samman under namnet Adven. Medarbetarna i Sverige blir därmed dubbelt så många och bolaget stärker sin position som ledande partner i energiomställningen.
-Det här ger våra fjärrvärmekunder en allt större stabilitet och trygghet, medan industrikunderna kan få skräddarsydda energisystem med kraftigt reducerade utsläpp som resultat. Det säger koncernens VD, Anders Ericsson, som är redo att ge energiomställningen ännu en rejäl knuff framåt.
Det nödvändiga klivet från fossila till hållbara energilösningar kräver alltmer när det gäller teknik, kompetens och kapital. Till det kommer lagstiftningen, den nationella, och regelverk från EU och FN. För många företag och kommuner leder det hela till en punkt där man söker hjälp, en kompetent partner, som kan resurseffektivisera och som kan driva omställningen. Det är här som Adven kommer in i bilden.
-Vi tar hand om en del eller helheten, på uppdrag eller i partnerskap, som delägare eller helägare. Vissa behöver hjälp med en enda del. Andra vill slippa hantera hela energikedjan och fokusera på sin produktion, berättar VD Anders Ericsson.
Hela energikedjan
Kedjan som Anders Ericsson talar om är Advens koncept “Energy as a service”. Det innebär att Adven tar ansvar för fastighetens eller industrins hela energikedja: man designar, investerar, bygger, driftar – och man utvecklar anläggningen. Det här har gjort Adven till något av en katalysator i övergången från fossila bränslen. En energiomställning som pågått under en längre tid även inom fjärrvärmeområdet där både Adven och Värmevärden har ökat andelen förnybara och återvunna energikällor i sin egen produktion.
-Fördelen med ett större bolag är att vi nu har ännu fler möjligheter att finna synergier kring bränslemängd och utsläpp - och att hålla kostnaderna nere i en osäker tid, konstaterar Anders Ericsson.
Ledande partner
Genom sammanslagningen har den ”nygamla” energikoncernen Adven över 50 års erfarenhet av fjärrvärme, industriell energiproduktion och geoenergi och driver omkring 350 anläggningar i Europa, varav cirka 100 i Sverige. Koncernen är bland annat den femte största leverantören av fjärrvärme i Sverige och dominerar i delar av Hälsingland, Dalarna och Värmland. Efter samgåendet får koncernen totalt 580 medarbetare och tillsammans stärker de nu positionen som ledande partner i energiomställningen i Sverige, i Norden och i norra Europa.