Efter en initial period av samverkan för att verifiera den tekniska lösningen med energilager och elproduktion baserad på pumpkraft i nedlagda gruvor går nu Mine Storage och Mälarenergi vidare med fördjupade förstudier avseende ett antal möjliga mine storage-anläggningar i Bergslagen. Tekniken ger möjligheter på såväl stödtjänstmarknaden för el som på elhandelssidan.
Parterna har tecknat en avsiktsförklaring om fördjupat samarbete. Avsikten är att tillsammans undersöka de tekniska och kommersiella förutsättningarna att utveckla upp till tre konkreta anläggningar i Bergslagen, vilka ligger i Mälarenergis närområde. Respektive anläggning bedöms kunna ge en eleffekt om ca 15 MW och med en energimängd om 30-75 MWh per cykel.
Mine Storage kommer leda projektutvecklingen inom områden som markrättigheter, miljö- och tillståndsprocesser, teknisk design och framtagning av investeringsunderlag. Mälarenergi kommer delta i projektutvecklingen och tillföra kompetens och resurser främst inom elhandel, produktion och driftsrelaterade tjänster.
”Genom det initiala samarbetet med Mine Storage och deras innovativa lösning inom energiområdet ser vi en stor potential i dem och deras storskaliga koncept för energilager som bygger på mogen kraftteknik men används på ett helt nytt och innovativt sätt. Vår bedömning är att våra företag kompletterar varandra väl i kompetens inom kraftproduktion, energilagring och handel med el. Vi ser fram emot att fördjupa samarbetet i detta skede”, säger Niklas Gunnar, koncernchef på Mälarenergi.
Ett mine storage går i korthet ut på att nyttja uttjänta gruvor, där man installerar utrustning för att pumpa upp vatten vid låga elpriser för att sedan släppa detta genom en turbin kopplad till en generator vid tillfällen marknaden behöver det för att stödja elsystemet eller när priserna är höga. Detta bidrar då till elsystemets stabilitet och mer elproduktion under högpristimmar, vilket vid storskalig utbyggnad kan ha en prisdämpande effekt. Genom att använda toppmodern vattenkraftsteknik som reagerar tillräckligt snabbt för att hjälpa till att balansera nätet, kan mine storage-anläggningar möjliggöra den gröna omställningen.
”Mälarenergi är ett innovativt energiföretag som ligger i framkant gällande att säkra en grön energiomställning och deras agila agerande gör dem till en ideal partner för oss. Vi har en gemensam syn på energisystemets utmaningar och möjliga lösningar, så vi ser fram emot ett fortsatt samarbete som leder till förverkligandet av mine storage-anläggningar, säger Thomas Johansson, medgrundare och VD på Mine Storage.”
Avsiktsförklaringen tecknades den 10 november under energikonferensen HUB2022 i Västerås.