Kamstrup hjälper Göteborg Energi att byta ut 275000 elmätare

Anders Larsson, key account manager, representerade Kamstrup på Elfacksmässan.

Det är bråda dagar för mätarbolaget Kamstrup. Regulatoriska krav gör att alla elnätbolag behöver byta elmätare fram till 2025. För Göteborg Energi innebär det 275000 mätare och när Kamstrup vann upphandlingen blev det klart att det är företagets produkt som ersätter de nuvarande mätarna.

– Den kommunicerar via 5G och det ger många fördelar, berättade Anders Larsson, key account manager, när han representerade företaget på Elfacksmässan. 

Kamstrup är ett danskt företag som bildades av Olof Kamstrup för 76 år sedan. I Sverige har företaget funnits sedan 1990-talet genom olika förvärv.

I produktportföljen finns egenproducerade elmätare, värmemätare, vattenmätare samt system för att hantera mätvärden.

– På Elfackmässan är det vårt sortiment inom el som vi har valt att visa upp, sa Anders Larsson.

Elmätarna från Kamstrup som Göteborg Energi redan är i full gång att installera kommunicerar via Narrowband IoT, en teknik som utvecklats för att koppla upp enheter som skickar små mängder data under lång tid.

– Den har en otrolig genomträngningskraft. Även om elmätaren sitter i en källare så når kommunikationen upp och kan skicka mätvärden. Vi har kunnat konstatera att man kan vara på ställen där man får nollstaplar på mobiltelefonen, men den här tekniken har så stark genomträngning att den ändå kan skicka signaler, sa Anders Larsson.

Kamstrup visade också upp sitt analysverktyg med namnet Power Intelligence på Elfackmässan. Det har funktioner för att mäta och analysera datan som elmätarna samlar in. Målet är att hjälpa kunderna att fatta bättre beslut i sin verksamhet.

– Med dess hjälp kan man se hela sitt nätområdes elmätare, alla nätstationer och alla kablar. Vi läser in data från det som kallas nätinformationssystem, som alla elnätbolag har, där finns data om kabeldimensioner, längder och så vidare. Då kan man i det här systemet se belastningar på olika kablar, vilket givetvis är otroligt användbart nu när det byggs billaddare, eller sätts upp solceller. Man får veta hur nätet klarar av belastningarna.

Kamstrup är verksamt i en bransch där utvecklingen går fort framåt. Och Anders Larsson betonar att företaget vill utvecklas tillsammans med kunderna.

– Det händer otroligt mycket i branschen så vi jobbar varje dag för att förstå våra kunders verksamhet bättre. Kunderna har varit väldigt fokuserade på att byta sina elmätare och nu lyfter de blicken för att se: Vad kan man använda all den här datan till? Det här är ju nya saker för dem också.

kamstrup.com/se-se

 

bild

Detta är en sponsrad nyhet från: Kamstrup