Ny teknik kan säkra framtida energiförsörjning

CG Drives & Automation lyfte fram flera produktnyheter från bolagets sortiment av frekvensomriktare- och mjukstartare på Elfackmässan i Göteborg. 

– Men det vi tycker är mest spännande är det vi kallar för Emotron Green Energy Solutions som kan ge tillförlitlig ström och reglerad spänning under alla omständigheter, berättar Elin Follin, marknadschef för CG Drives & Automation.

CG Drives & Automation nya frekvensomriktare är baserade på nya smarta 365A kraftmoduler, så kallade PEBB (Power Electronic Building Blocks). Kraftmodulernas konstruktion har förbättrad effekttäthet som skapar flexibilitet och redundans. 

De nya kraftmodulerna som CG Drives släppte i våras har inneburit att omriktarskåpets bredd har minskats med upp till 30 procent. Det är en stor förbättring för trånga utrymmen, exempelvis vid retrofitlösningar eller på fartyg. 

– Modulerna är kopplade så att de kan jobba tillsammans, men var och en jobbar också för sig. Om en inte fungerar så dör inte hela skåpet, vilket ofta är fallet med andra omriktare. Och det går att byta ut modulerna. Man kan switcha dem så att man kan ha en på ett annat ställe och så vidare, säger Elin Follin. 

CG Drives & Automation avancerade omriktarteknik har en verkningsgrad på 98 procent, vilket har inneburit att många bolag som har stora behov av omriktarteknik har sänkt sin totala energiförbrukning avsevärt. 

CG Drives & Automation visade också upp sina nya mjukstartare med högre effekter på Elfack. Mjukstartarna garanterar driftsäkerhet och har många inbyggda funktioner för ökad säkerhet och tillförlitlighet, bland annat termiskt motorskydd, intelligent lastövervakning, termistoringång och förbikopplingskontaktor som standard. De har även lackade kort som standard.

– De nya mjukstartarna går upp till 1000 kilowatt, och omriktaren går upp till 4 megawatt, säger Elin Follin.

Men hon ville också lyfta fram ett projekt som CG Drives & Automation utvecklat de senaste åren, och fortfarande jobbar med.

– Vi kallar det Emotron Green Energy Solutions. Det handlar om utrustning och kunskap inom de skalbara och flexibla lösningar som behövs för att säkra en framtida energiförsörjning. 

Emotron Green Energy Solutions ger ström och reglerad spänning under alla omständigheter och gör det möjligt att dra nytta av flera olika energikällor – motorer såväl som solceller och bränsleceller eller batterier. 

– För att framtidssäkra energiförsörjningen behövs full frihet att växla mellan energikällor i olika lägen beroende på omständigheterna, och även en möjlighet att återmata energi till nätet, säger Elin Follin.

Emotron Green Energy Solutions använder i huvudsak 3 olika produkter. Med en Emotron VSI kontrolleras generatorn, med en Emotron DCU håller man DC spänningen och med en Emotron AFG går det att ladda ett batteri eller återmata till nätet. DCUn klarar av att hålla spänningen konstant med en kraftigt varierande inspänning på mellan 15–85 procent. 

– Våra AFG:er är Grid Code Ready vilket innebär att de kan användas för återmatning till nät världen över. Och utrustningen är dimensionerad för att klara 150 procent överström. Eftersom den ger väldigt låga nätövertoner undviker vi störningar, säger Elin Follin.

/www.emotron.se

 

bild

Detta är en sponsrad nyhet från: CG Drives & Automation