Mine Storage förvärvar energimjukvaruföretaget Expektra

Foto: Andrew Coelho/Unsplash

Energilagringsföretaget Mine Storage förvärvar Expektra, ett svenskt SaaS-bolag med produkter för energihandelsoptimering, stödtjänstoptimering och nätoptimering. Deras AI-baserade mjukvarulösningar kommer att säkerställa intäktsoptimering för mine storage-anläggningar och andra energringslösningar samt energianläggningar med komplexa affärsmodeller.

Vårt energisystem förändras snabbt. Trenden är tydlig – vi kommer att ha en mer diversifierad mix av energianläggningar som bidrar till balansen i vårt energisystem. Energi och kapacitet kommer att handlas oftare, i fler fraktioner och närmare leveranstimmen. Elhandeln och resursplanering måste bli intelligent och automatiserad eftersom den blir mer komplex än vad den mänskliga hjärnan kan hantera.

Expektra grundades 2010 och är ett väletablerat SaaS-bolag med energikunder som till exempel Vattenfall, Helgeland Kraft, Storuman Energi och Energy Key. De hjälper elbolag att navigera ovan förändring genom att utföra och optimera energihandel och kortsiktig resursplanering.

Mine Storage är ett energilagringsföretag som utvecklar och bygger s.k mine storage-anläggningar, pumpkraftsanläggningar som nyttjar redan existerande infrastruktur. Som en del av deras affärsmodell kommer Mine Storage att hantera förvaltningen, inklusive att optimera driften och intäkterna för varje mine storage-anläggning. Energilager såsom mine-storage-anläggningar kan få intäkter från många olika källor som exempelvis elhandel, stödtjänster till stamnätsägare och tjänster till andra nätägare eller stora energiproducenter eller konsumenter.

I och med köpet av Expektra så kompletterar vi vårt team och erbjudande och tillsammans tar vi nu fram en komplett handels- och optimeringslösning både för våra egna anläggningar och till andra företag som äger energitillgångar med komplexa intäktsmodeller”, säger Thomas Johansson, medgrundare och VD för Mine Storage. "Fler företag med flexibla resurser kommer nu att kunna spela en roll för att möjliggöra den hållbara energiomställningen."

Under det senaste året har Mine Storage samarbetat med Expektra för att utveckla en mjukvara som använder maskininlärning för att optimera intäkter och simulera handelsstrategier för storskaliga energilager. Med programvaran kan Mine Storage testa och bevisa affärsmodellen för varje mine storage-anläggning innan den byggs samt optimera handeln när anläggningen är i drift. Samarbetet resulterade i att båda bolagen såg potential för en grön synergi genom att sammanföra bolagen.

"Ett mine storage är ett utmärkt exempel på en flexibel energianläggning som kräver komplexa handelsstrategier för att maximera nyttjandegraden och avkastningen på investeringen. Genom att bli en del av Mine Storage-gruppen kan vi påskynda vår affärs- och produktutveckling för att snabbt kunna förse marknaden med en komplett mjukvarulösning för att optimera handeln för dessa typer av energitillgångar”, säger Niclas Ehn, medgrundare och VD för Expektra.

"Det här är en grön synergi. Tillsammans kan vi säkerställa ett stabilt energisystem som kommer att kunna hantera mer intermittenta energiresurser. Vår mjukvarulösning kommer att optimera mot nätbegränsningar och maximera nyttjandegraden av energitillgångar”, säger Thomas Johansson.

bild
Thomas Johansson, medgrundare och VD för Mine Storage och Niclas Ehn, medgrundare och VD för Expektra.