Indiens kraftproduktion växer i snabbare takt än på 33 år – Drivet av kol

Kinesiskt kolkraftverk Foto: Wikimedia Commons

Kinesiska provinser har godkänt fler nya kolkraftverk under årets första tre månader än under hela 2021, då Peking fortsätter med en snabb utbyggnad av produktionskapaciteten för fossila bränslen i ett försök att säkerställa tillförlitlig elförsörjning.

Provinsregeringarna gav grönt ljus till minst 20,5 gigawatt ny kolkraft under det första kvar-talet, vilket överskred de 18,5 gigawatt som togs i drift under hela 2021, skriver Greenpeace i en ny forskningsrapport. Godkännanden  började skjuta i höjden förra året, för minst 90,7 gigawatt ny kolkraft, efter en rad ström- avbrott som lamslog ekonomin.

Greenpeaces rapport är den senaste i en rad forskningsrapporter och branschkommentarer som pekar på Pekings strategi att förlita sig på sitt primära bränsle som en stöttepelare för  pålitlig och prisvärd kraft när de globala bränsle- priserna skjuter i höjden och intermittent, förnybar produktion byggs ut. Regeringen tar också rygg på gruvbolag som ökat kolproduktionen till rekordnivåer för att undvika beroende av utländsk råvaruförsörjning.

– Kolboomen 2022 har helt klart fortsatt in i detta år. Skäl som angetts av delstatsregeringar i besluten om godkännande har varit att  garantera säker energiförsörjning, möta efter-frågan på uppvärmning och stimulera lokal ekonomisk utveckling, säger Xie Wenwen,  Greenpeaces klimat- och energikampanj- expert för Ostasien. 

AV BLOOMBERG  | ÖVERSÄTTNING: SIMON MATTHIS