ABB utökar samarbetet med Northvolt

Foto: Revolt ett

ABB och Northvolt stärker ytterligare det långsiktiga samarbetet inom gröna batterier, en allt viktigare del i den pågående energiomställningen. Sedan 2017 har ABB levererat central utrustning för elektrifiering och automation i syfte att strömförsörja gigafabriken Northvolt Ett för tillverkning av litiumjonbatterier i Sverige. Samarbetet utvidgas nu till batteriåtervinning där Abb tillhandahåller processelektrifiering för att driva världens största batteriåtervinningsanläggning, Revolt Ett, som etableras av Northvolt i Skellefteå. Ekonomiska detaljer har inte redovisats. Ordern lades under första kvartalet 2023.

bild
Foto: Revolt ett

Återvinningsanläggningen Revolt Ett kommer på sikt att bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall varje år – något som gör anläggningen till den största i sitt slag i världen. Den kommer att betjäna Northvolts gigafabrik som ligger alldeles bredvid och som tog i drift ett produktionsblock 2022. Det kommer att medföra att andra uppnår en årlig produktionskapacitet på 60 GWh.

ABB kommer att leverera ställverk och frekvensomriktare till anläggningen, något som kommer att motsvara den hastighet med vilken processerna sker på fabriken, ökar och minskar strömförsörjningen efter behov, sparar energi, förbättrar prestanda och minskar behovet av underhåll.