Risken med insamling av uttjänta litiumjonbatterier är för närvarande underbeaktad, trots att incidenter, inklusive allvarliga bränder, inträffar regelbundet. Melker Lang, produktchef på GPBM Nordic, påpekar att frånvaron av ett effektivt regelsystem medför betydande risker i hanteringen av dessa batterier.
Litiumjonbatterier sprids snabbt och är nu allmänt förekommande överallt i samhället. Trots deras små storlek, låga vikt och höga energikapacitet, medför deras ökande kraft även ökade risker för allvarliga incidenter, enligt Lang.
Även om det pågår en gradvis informeringsprocess om korrekt laddning av elprodukter, och vissa offentliga platser har infört förbud mot lagring och laddning av litiumjonbatterier, är hanteringen av uttjänta batterier fortfarande en underskattad risk. Lang poängterar bristen på kunskap och nämner att insamlingsboxar ofta finns i områden med hög mänsklig aktivitet, såsom bostadsrättsföreningar och butiker, vilket potentiellt kan leda till katastrofala konsekvenser.
Han understryker att kunskapen om riskerna är låg, och det är inte ovanligt att insamlingsboxar innehåller stora mängder uttjänta batterier. Det är allmänt känt att litiumjonbatterier kan starta bränder om de blir skadade, och detta kan inträffa flera dagar efter skadan.
Trots att litiumjonbatterier redan 2017 klassificerades som farligt gods på grund av sina risker, pågår bränder fortfarande på återvinningscentraler, särskilt vid mottagning och sortering av batterier. Även om återvinningscentralerna har vidtagit åtgärder som att använda speciallådor med vermikulit för att isolera batterierna och en speciell brandsläckare för litiumjonbatteribränder, pekar Lang på att de största riskerna finns tidigt i insamlingskedjan, särskilt i miljöer där människor samlar in batterier utan adekvat skydd och separering.
Melker Lang föreslår tydligare regler för insamling av litiumjonbatterier och förespråkar att det bör finnas AVD-släckare på alla offentliga platser där sådana batterier samlas in för att snabbt kunna agera vid eventuella bränder och minimera riskerna.