Gazproms europeiska gasexport minskade med över 55 procent – rekordförlust efter mer än 20 år

Gazproms anläggning vid koncernens gasfält för gasproduktion i närheten av staden Zapolyarnoye i Siberien. Foto: Wikipedia, Kredit: Government.ru

Gazprom, den ryska statsägda gasmonopolisten, har drabbats hårt av landets militära angrepp mot Ukraina. Företagets resultat förra året visade för första gången på över 20 år en betydande förlust, då gasexporten till Europa avbröts på grund av sanktioner.

De mest betydelsefulla utländska marknaderna gick förlorade, vilket resulterade i ett nettoförlust på 629 miljarder rubel, motsvarande cirka 6,3 miljarder euro.

Fallande siffror och missade förväntningar

Enligt nyhetsbyrån Interfax förväntade sig analytiker en nettovinst på 447 miljarder rubel ( drygt 52 miljarder svenska kronor) för Gazprom, men resultatet föll långt under förväntningarna. Året innan, 2022, hade Gazprom en nettovinst på 1,23 biljoner rubel. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade att Gazproms gasexport till Europa minskade med hela 55,6 procent förra året. Bolaget slutade publicera egna exportstatistik i början av 2023.

Söker ersättningskunder

Gazprom har försökt hitta nya kunder som kan ersätta de europeiska, men att bygga ny infrastruktur är både kostsamt och tidskrävande. Ryssland och Kina har diskuterat att bygga ytterligare en gasledning mellan länderna, men ännu har de inte kommit överens om detta stora projekt. Även om det genomförs, menar analytiker att det inte kommer att kunna kompensera för de förluster som Gazprom drabbats av i Europa.

Källor: AFP, Reuters