Tester lyckas - Forsåkers bypassrör fungerar som planerat

Foto: Ezra Jeffrey-Comeau / Unsplash

Idag togs ett viktigt steg i arbetet med att öka kapaciteten i Mölndalsån, när vatten för första gången släpptes på i de två nya bypassrören vid Forsåker. Dagens tester är avgörande för att säkerställa att rören fungerar korrekt och klarar av det planerade vattenflödet. Bypassrören består av två separata glasfiberrör med diametrar på 1,6-2,0 meter och är designade för ett flöde på 15 kubikmeter per sekund vardera. Det ena bypassröret är dessutom förberett för att kopplas till en turbin för att leverera förnybar energi till invånarna i Mölndal.

Testresultaten från idag bekräftar att rörens kapacitet överensstämmer med beräkningarna och att anläggningen fungerar som planerat. Detta är en betydelsefull milstolpe för projektet. Inhouse Tech har ansvarat för designarbetet i projektet och under dagens tester har flera konstruktioner testats, såsom vattenintag, ventilkammare, fundament för krökningar, kraftverksbyggnad och kulvertar.

Med bypassrören i drift kan nästa fas av projektet inledas efter sommaren: byggandet av den nya åsträckningen genom Forsåker. Den nya åsträckningen kommer att bli en synlig del av Mölndalsån, där vattnet kommer att flöda säkert och bidra till områdets skönhet och tillgänglighet till vattnet. Eftersom den nya åsträckningen ska byggas på samma plats som den gamla, har bypassrören varit avgörande för att kunna tömma den gamla åsträckningen på vatten så att den kan rivas och ersättas.