Övik Energi, 2023, ett år av stora investeringar

Bild: Övik Energi

Övik Energis år har präglats av fortsatta framsteg mot vårt mål att bli en klimatneutral verksamhet år 2025, samtidigt som vi har genomfört stora investeringsprojekt som stärker Örnsköldsviks framtid.

Allt har dock inte varit problemfritt. Under 2023 har priset på biobränslen i Europa skjutit i höjden, vilket har lett till att vi från den 1 januari 2024 gjorde vår första betydande prishöjning av fjärrvärme på åtta år. Den osäkra omvärldssituationen har också medfört minskad efterfrågan på våra ångkunders produkter, vilket i sin tur minskade efterfrågan på ånga. Detta ledde till ett ekonomiskt resultat efter finansnetto på 22,9 miljoner kronor.

- Vårt resultat för 2023 blev, som redan nämnts, svagt på grund av kraftiga kostnadsökningar på biobränslen, säger Roland Nordin, vd för Övik Energi. Prishöjningarna är inte över, och vi står inför ytterligare utmaningar med biobränslepriser under 2024. Trots osäkerheten fortsätter vi att investera i våra produktionsanläggningar och elnät. Vi fördubblar våra investeringar under 2024-2025 jämfört med föregående period, delvis på grund av Ørsteds investering i FlagshipONE för tillverkning av e-metanol nära vårt kraftvärmeverk i Hörneborg.

Investeringar för nutid och framtid

Den största investeringen under 2023 var renoveringen av vår mottagningsstation på Gesällvägen. Mottagningsstationen, även kallad T100, ansluter Örnsköldsvik till regionnätet och är en viktig länk för att hålla det lokala nätet elektrifierat. Den nya anläggningen är toppmodern och har en uppskattad livslängd på 50 år.

En annan betydande investering under året var byggandet av en ny skorsten vid vårt kraftvärmeverk. Den nya skorstenen med tillhörande rökgaskondenser är förberedd med nya kanaler som Ørsteds fabrik FlagshipONE i framtiden kommer att använda för att tillverka e-metanol från biogen koldioxid. En annan anledning till projektet var att den tidigare skorstenen hade invändiga korrosionsskador och behövde förbättrad arbetsmiljö. Projektet genomfördes under 21 intensiva höstdagar i oktober trots dåligt väder, och det avslutades ett dygn tidigare än planerat.

Framsteg mot minskat klimatavtryck Under 2023 minskade våra växthusgasutsläpp betydligt jämfört med föregående år. Den främsta anledningen till detta var att vi minskade användningen av torv och eldningsolja i våra produktionsanläggningar. Detta berodde dels på en lägre produktion under 2023, men också på vår strävan att uppnå målet om klimatneutralitet i den egna verksamheten år 2025