ViaEuropa och Elonroad - Framtidens energipartners för hållbara städer

Jonas Birgersson, styrelseordförande ViaEuropa Sverige (foto: Magnus Fröderberg) och Karin Ebbinghaus VD Elonroad (foto: Elonroad) som tillsammans bildar bolaget Open Energy Lab.

ViaEuropa Sverige AB, som specialiserar sig på energigemenskaper där olika fastigheter kan skapa och koppla ihop lokala elnät, har valt Elonroad AB som leverantör för världens första öppna elväxel. Tillsammans har de även bildat ett gemensamt utvecklingsbolag, Open Energy Lab, för att licensiera Energy Router Operating System. Denna mjukvarulösning fungerar som systemets "hjärna" och använder det nya språket Energy Protocol (EP) för att möjliggöra obegränsad lokal elproduktion och samtidigt avlasta det traditionella elnätet.

Genom digitala gränssnitt kan elväxeln styra portar för både växelström och likström, vilket gör investeringar i lokal grön energiproduktion, lagring och delning enklare, mer lönsamma och framtidssäkra.

Det blir nu möjligt att bygga lokala elnät utan "single point of failure", vilket gör dessa nätverk mycket motståndskraftiga genom att de inte är beroende av en enskild kraftkälla. Det nya bolaget kommer att fungera som ett öppet energilaboratorium där modern kraftelektronik kombineras med innovativa digitala styrsystem för att skapa grunden för en "internetifiering" av energidistributionen.

De första elväxlarna finns redan i Elonroads starkströmslabb i Lund och den första installationen i fastigheter sker inom den storskaliga systemdemonstratorn CoAction i Lund. Målet med CoAction är att praktiskt visa hur städer kan bli klimatneutrala. Utifrån dessa erfarenheter kan lösningen erbjudas till exempelvis Sveriges Allmännytta och de 112 svenska städer som siktar på att bli klimatneutrala till 2030.

”Bara två veckor efter att Vinnova godkände CoAction i Lund är vi glada att kunna meddela vårt nära och redan ett år långa samarbete med Elonroad, som genom sin tekniska kompetens inom framtidens eldistribution och innovativa lösningar baserade på modern kraftelektronik kompletterar oss perfekt. När vi nu tillsammans eliminerar den största flaskhalsen för lokal elproduktion, tar vi ett stort steg närmare vårt mål: all grön energi du behöver till låga fasta priser,” säger Jonas Birgersson, styrelseordförande på ViaEuropa Sverige och initiativtagare till en helhetslösning för framtidens energisamhälle.

”ViaEuropa har en lång historia av innovationer, inklusive världens första öppna marknadsplats för bredbandstjänster och deras BSS/OSS-lösning BRIKKS. Tillsammans skapar vi en helhetslösning från marknadsplats till den nya elväxeln. Utöver vår glädje på Elonroad över att bidra till den gröna omställningen inom energidistribution i fastigheter, kommer det nya gemensamma bolaget också att kunna licensera operativsystemet (Energy Router Operating System) till hårdvarutillverkare för att utnyttja den nya öppna standarden,” säger Karin Ebbinghaus, VD på Elonroad.