Termoprogrammet utökas - 160 miljoner för forskning i kärnvärme och försörjningstrygghet

Foto: Akivbild

Energimyndigheten har beslutat att förlänga Termoprogrammet och investera 160 miljoner kronor i forskningsfinansiering inom värme och kyla-sektorn. Programmet kommer nu att pågå fram till 2028, med möjlighet till ytterligare förlängning. Två nya fokusområden inkluderar försörjningstrygghet och värmeproduktion från kärnkraft.

Peter Engdahl, avdelningschef för forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten, betonar vikten av teknik som möjliggör användningen av fossilfri energi. Han nämner att utnyttjandet av värme från både ny och befintlig kärnkraft kan vara relevant och är i linje med regeringens mål för utvecklingen av energisystemet.

Termoprogrammet kommer att inkludera nya forskningsområden. Ett fokus kommer vara på kärnvärme och överskottsvärme från kärnkraft, medan det andra kommer att inriktas på försörjningstrygghet. Åsa Forsum, enhetschef för hållbara resurser och system på Energimyndigheten, understryker vikten av ett energisystem som är resilient och robust för att kunna fungera under olika omständigheter. Detta innebär att Termoprogrammet kommer att lägga ökat fokus på forskning och innovation för att förstå och proaktivt hantera risker samt undersöka hur värme- och kylasystemet kan bidra till detta.

Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten, påpekar att Termoprogrammet sedan starten 2018 har finansierat ett betydande antal forskningsprojekt inom värme- och kylasektorn. Målet är att öka resurseffektiviteten i energisystemet och stödja elsystemet, särskilt med tanke på ökningen av förnybar energi från vind och sol. Han betonar även vikten av ett utökat samspel mellan olika sektorer och aktörer för att bättre utnyttja överskottsvärme och utveckla ett mer flexibelt energisystem.

Källa: Energimyndigheten