Flera elnätsföretag har nyligen tillkännagivit höjningar av sina elnätsavgifter, vilket har resulterat i betydande ökningar av kostnaderna för att överföra el till bostäder för många kunder. Frågan som uppkommer är om sådana betydande höjningar är tillåtna och vilken roll Energimarknadsinspektionen (Ei) spelar i detta sammanhang.
Kort sagt har elnätsföretagen rätt att höja sina avgifter, förutsatt att företagets intäkter håller sig under det maxtak (intäktsram) som fastställts av Ei. Ei anser dock att den nuvarande lagstiftningen och beräkningsmetoden för maxtaket gör att det blir för högt, vilket möjliggör att elnätsföretagen tar ut högre avgifter än vad som anses rimligt.
Tommy Johansson, avdelningschef på Ei, påpekar att höga elnätsavgifter kan bero på allmän prisökning och höga räntor, men betonar behovet av att ändra lagstiftningen. Han framhåller vikten av att företagen får täckning för sina effektiva kostnader och investeringar samt en rimlig vinst, utan överkompensation.
Elnätsverksamheten är ett naturligt monopol, och för att undvika parallella elnät regleras den av Ei. Ei sätter i förväg ett maxbelopp (intäktsram) för fyra år åt gången, vilket täcker löpande kostnader, investeringar och vinst. Elnätsföretagen väljer själva om de vill nyttja hela sin intäktsram, och ägarförhållandena kan påverka detta beslut.
Ei ser problem med den nuvarande beräkningsmetoden, särskilt hur nätföretagens anläggningstillgångar värderas. Ei förespråkar att anläggningstillgångar bör värderas till verkligt anskaffningsvärde istället för dagens metod som baseras på dagens inköpskostnad.
För att ändra beräkningsmetoden krävs en lagändring, och Ei arbetar för att få en ny metod på plats för perioden 2028–2031. För närvarande är besluten för perioden 2024–2027 baserade på den nuvarande metoden. Även om elnätsavgifterna förväntas vara höga i framtiden på grund av behovet av modernisering och utbyggnad, strävar Ei efter en reglering som är mer fördelaktig för kunderna.
Regeringen har beslutat att genomföra en översyn av regelverket för avgifter som elnäts- och naturgasföretagen tar ut. Utredningen har presenterat förslag på lagändringar som förväntas träda i kraft i januari 2025. Ei har deltagit i remissprocessen och ser fram emot att ett nytt regelverk ska stödja utbyggnaden av el- och naturgasnäten på ett hållbart sätt.
Källa: Energimarknadsinspektionen