Spännande framsteg inom kärnkraft: samarbete mellan Copenhagen Atomics och PSI

Köpenhamns 'Onion Core'-reaktordesign (Bild: Copenhagen Atomics)

 

Danska Copenhagen Atomics har ingått ett storskaligt experimentellt samarbetsavtal med Schweiz Paul Scherrer Institute (PSI) för att genomföra det första kritiska experimentet på toriumsmält saltreaktorer i Europa.

Smältsaltreaktorer (MSR) använder smälta fluoridsalter som primärkylmedel vid lågt tryck. De kan operera med epithermala eller snabba neutronspektrum och med olika bränslen. Intresset för att återuppliva MSR-konceptet idag handlar mycket om att använda torium för att producera fissilt uran-233, där en initial källa av fissilt material som plutonium-239 behövs. Det finns flera olika MSR-designkoncept, och många utmaningar kvarstår för kommersialiseringen, särskilt med torium.

Copenhagen Atomics utvecklar en containeriserad smältsaltreaktor. Modererad med otrycksatt tungt vatten, förbrukar reaktorn kärnavfall medan den producerar nytt bränsle från torium. Reaktorn är tillräckligt liten för att tillverkas i massproduktion och har en effekt på 100 MW.

Kommande experiment

Genom samarbetet med PSI kommer ett kritiskt experiment att utföras med Copenhagen Atomics toriumdrivna "Onion Core"-reaktordesign vid PSI

anläggningar. Experimentet är planerat till 2026-27. Syftet är att validera teknologin och ge värdefull erfarenhet för samarbetsparterna i design, konstruktion, licensiering, drift och avveckling av den nya smältsaltreaktorteknologin, samt att samla data för kommersiell användning och med öppen källdata för validering av reaktormodelleringsverktyg- .

Samarbetsavtalet löper initialt över fyra år.

- Vi är mycket glada över att kunna arbeta med PSI för att främja smältsaltreaktorteknologin, som kommer med världsledande expertis, erfarenhet och anläggningar för att utföra storskaliga kärnexperiment, säger Aslak Stubsgaard, CTO på Copenhagen Atomics.

Framtidsplaner

Copenhagen Atomics producerar och testar redan fullskaliga testreaktorprototyper vid sitt huvudkontor i Köpenhamn, tillsammans med dussintals mindre skalförsök och saltproduktion. Företagets smältsaltreaktorer använder litium, torium och låganrikat uranfluoridsalt som reaktorbränsle och kan fabrikstillverkas i moduler i storleken av en 40-fots fraktcontainer. Det långsiktiga målet är att skapa kommersiella toriumsmältsaltreaktorer med en elproduktionskostnad på 20 USD per MWh.

I maj förra året meddelade ett samarbete mellan danska och indonesiska företag att de skulle studera de operativa och regulatoriska förhållandena för att bygga en ammoniakproduktionsanläggning i Indonesien, driven av Copenhagen Atomics små och modulära toriumsmältsaltreaktorer. Kärnkraftverket i projektet kommer att bestå av 25 SMR-moduler som ger totalt 1 GW.

Några månader tidigare lämnade UK Atomics, ett dotterbolag till Copenhagen Atomics, in en ansökan om Generic Design Assessment (GDA) för sin containeriserade smältsaltreaktor till Storbritanniens Department for Business, Energy and Industrial Strategy. GDA är en process som genomförs av Office for Nuclear Regulation och Environment Agency för att bedöma säkerheten, säkerheten och miljöskyddsaspekterna av en kärnkraftverksdesign som är avsedd att implementeras i Storbritannien.

Enligt Copenhagen Atomics kommer reaktorerna att drivas av UK Atomics, som kommer att bygga, äga och driva en flotta av autonoma reaktorer, med målet att till slut ha tusentals enheter. De menar att denna affärsmodell, där energi säljs som en tjänst, möjliggör en kostnadseffektiv och lågriskimplementering.

Den första kommersiella reaktorn planeras att börja fungera 2028.

Källa: World Nuclear News.

 

 

 

 

4o