Minskade LNG-leveranser från USA – Vad betyder det för Europa?

Ett fartyg med flytande naturgas från USA vid Świnoujście LNG-terminal i Polen. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Maciej Margas - PGNiG arkiv

EU:s import av flytande naturgas (LNG) från USA har minskat markant. Detta har skapat en ny trend inom Europas gasförsörjning, där Ryssland återigen närmar sig rollen som huvudleverantör medan USALNG-transporter minskar kraftigt.

När kriget i Ukraina bröt ut, skedde en förändring på den europeiska energimarknaden. Som en del av de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland beslutade Tyskland och flera andra västeuropeiska länder att avsluta sina import av rysk olja och gas. Målet var att straffa Kreml för invasionen av Ukraina. Till följd av detta ersattes en stor del av importen med LNG-leveranser från USA, som snabbt blev en viktig gasleverantör för EU.

- Men under 2024 har vi sett en återgång till ett tidigare mönster, där Ryssland återigen verkar bli Europas viktigaste LNG-leverantör, skriver tyska tidningen Merkur.

Minskade LNG-leveranser från USA

Enligt Bloomberg var Ryssland i juli nära att överta USA:s position som Europas största leverantör av flytande naturgas. I januari exporterade USA 5,2 miljoner ton LNG till Västeuropa, men i juli hade dessa leveranser minskat till 1,5 miljoner ton, vilket motsvarar en minskning på 70 procent. Samtidigt har Rysslands LNG-leveranser varit stabila, mellan 1,1 och 1,6 miljoner ton per månad under året. I juli exporterade Ryssland cirka 1,3 miljoner ton LNG till Västeuropa, vilket innebär att skillnaden mellan ryska och amerikanska leveranser var den minsta sedan 2021.

Rysk gas till Europa – både via tankfartyg och pipelines

Sedan kriget i Ukraina började har EU minskat sin import av gas från Ryssland, både LNG och pipelinegas, för att ekonomiskt bestraffa den ryska ledningen. Trots detta har LNG-importen från Ryssland ökat kraftigt under 2024. Ryssland fortsätter att leverera gas till Västeuropa både via pipelines och som LNG.

LNG-leveranserna styrs om till Asien

Vad betyder denna trend för Europas energiförsörjning? Erfarenheter har visat att det är geopolitisk riskabelt att vara alltför beroende av en enda leverantör. Den starka beroendet av rysk gas visade sig problematiskt när konflikten i Ukraina eskalerade.

USA:s roll i LNG-export

USA:s export av LNG har haft en betydande inverkan på den globala energimarknaden. Under de senaste åren har USA snabbt expanderat sin LNG-exportkapacitet och blivit en viktig aktör på marknaden. Den minskade exporten till Europa kan delvis förklaras av en ökad efterfrågan från asiatiska marknader, där priserna ofta är högre. Detta skifte har påverkat de globala handelsmönstren för LNG.

Konsekvenser för Europa

För Europa innebär den minskade LNG-importen från USA och den ökade beroendet av rysk LNG en återgång till en tidigare situation, där geopolitisk instabilitet kan påverka energitillgången. Det är viktigt för Europa att diversifiera sina energikällor och minska beroendet av enskilda leverantörer för att säkerställa en stabil och säker energiförsörjning.

Den nuvarande utvecklingen inom LNG-marknaden visar på vikten av en mångsidig energiförsörjning och de risker som följer med ett alltför stort beroende av enskilda leverantörer. Europas energistrategi måste ta hänsyn till dessa faktorer för att skapa en långsiktig och hållbar energiförsörjning.

Källa: Tidningen Merkur