Framåtblickande energisatsning - Green Transition North och PiteEnergi

Maria Åhlund, Planeringschef Elnät

Ökad flexibilitet i elkraftsystemen är avgörande för att möjliggöra en hållbar framtid. I takt med att elektrifieringen av samhället ökar, ställs högre krav på att elnäten ska vara både robusta och driftsäkra. PiteEnergi tar nu ett omfattande grepp på dessa frågor genom samarbetet Green Transition North, ett projekt som förenar forskning och industri för att främja den gröna omställningen i norra Sverige.

Energilandskapet genomgår stora förändringar, och elnätsföretagen måste utveckla och anpassa sina nät för att möta framtidens behov. Green Transition North är en stor satsning bestående av 13 delprojekt som fokuserar på smarta elsystem och cirkulär ekonomi. Projektet leds av Luleå Tekniska Universitet tillsammans med aktörer inom den gröna omställningen. PiteEnergi del i projektet syftar till att öka flexibiliteten i elsystemet och utveckla metoder för att analysera effekterna av både flexibel elproduktion och elanvändning. När elförbrukningen ökar och reglerbar elproduktion ersätts av förnybara energikällor som vind och sol, behöver elnätet anpassas för att säkerställa hög leveranskvalitet.

Eftersom olika kunder, från hushåll till industri, har varierande behov, kan vi inte ha en enhetlig lösning. Att vara en “flexibel och aktiv” elanvändare innebär inte att kunderna behöver förändra sitt beteende själva. Vi letar istället efter smarta tekniska lösningar och incitament som kan justera förbrukningsmönstren baserat på varje kunds specifika behov och samtidigt optimera elnätet.

Maria Åhlund, Planeringschef Elnät på PiteEnergi, säger: – Det är viktigt för oss att vara delaktiga i och driva utvecklingen av vårt elnät genom smarta lösningar. När samhället förändras måste vi som elnätsbolag skapa förutsättningar för våra kunder att bli mer flexibla och aktiva elanvändare. Genom vår medverkan i projektet kan vi bygga kompetens tillsammans med branschkollegor, teknikföretag och forskare, vilket ger oss goda förutsättningar för att fortsätta utveckla framtidens elnät.

Projektet är ett samarbete mellan forskare och 15 företag inom den gröna industriella omställningen i norra Sverige: LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, Uniper, ABB, Hitachi Energy, Skellefteå Kraft, PiteEnergi, Luleå Energi, Bodens Energi, Vattenfall, Ericsson, Hexatronic, AFRY och Lumire. En central del av projektet är att engagera regionens små och medelstora företag och skapa möjligheter för dem att bättre möta utmaningarna i den gröna industriella omställningen.