Ny Svensk energi-CERT lanseras för att stärka cybersäkerheten inom energisektorn

Foto: Ed Hardie / Unsplash

Säkerhetsarbetet inom Fortum och energibranschen utvecklas och förbättras kontinuerligt. Med tanke på det rådande geopolitiska läget finns dock ett behov av att ytterligare stärka motståndskraften i både elproduktion och elförsörjning. Därför har Fortum, Vattenfall, E.ON, Uniper och Jämtkraft gått samman för att lansera en svensk Energi-CERT. Detta initiativ är utformat för att stödja energiföretag i att hantera och förebygga cybersäkerhetsincidenter.

Den svenska Energi-CERT kommer att fungera som en central aktör för operativt cybersäkerhetsarbete inom energibranschen. Den ska erbjuda branschspecifik information om hot och sårbarheter samt bidra till en samlad lägesbild. Dessutom kommer den att ge energiföretag möjlighet till tidiga varningar och erbjuda stöd för incidenthantering och återställning.

Elsystemets styrka är beroende av dess svagaste länk. Även om initiativet startas av fem företag är ambitionen att det ska omfatta hela Sveriges energibransch. För att undvika direkta beroenden placeras ägandet i en stiftelse. Arbetet med att etablera organisationen och välja leverantörer pågår, och en driftig vd med erfarenhet inom cybersäkerhet, CERT-verksamhet och SOC-tjänster kommer att utses tidigt i höst.

Faktaruta:

  • CERT står för Computer Emergency Response Team.
  • SOC står för Security Operation Center.
  • Energi-CERT/Sektor-CERT är namnet på den internationellt välkända danska organisationen för energibranschspecifik CERT-funktionalitet. Detta initiativ syftar till att bygga upp en svensk Energi-CERT. Vi är mycket tacksamma för den erfarenhet, det stöd och den uppmuntran som danska Energi-CERT/Sektor-CERT och norska KraftCERT/InfraCERT har bidragit med.