Hur AI kan användas för att spara energi och hjälpa miljön

unsplash.

Artificiell intelligens kommer att förändra vårt samhälle på många sätt, och har stor potential att hjälpa miljön och spara energi. Med hjälp av AI kan man bland annat lättare hitta mönster och eventuella problem redan innan de uppstår. Att gå igenom all den data manuellt hade tagit hundratals år, men med hjälp av AI kan det gå på nolltid. För just energi och miljön innebär det att förbrukningen kan optimeras och resurserna kan användas mer effektivt. Här nedan går vi igenom några olika sätt som AI kan användas för att spara energi och hjälpa miljön!

Förutse klimatförändringar

Ett användningsområde för AI är att det kan förutse klimatförändringar. Genom att analysera data och med hjälp av avancerad teknik kan man få en bättre överblick och på så sätt förutse vad som kan hända i framtiden. 

 

Även fast det ännu inte är helt säkert hur det kommer kunna användas så kan man redan nu känna igen vädermönster och på så sätt förbereda sig för extremväder och andra händelser. 

 

Ett exempel på hur AI används för att förutse klimatförändringar är också de AI-system som varnar för naturkatastrofer som översvämningar eller liknande. Tack vare AI kan vi med andra ord bättre anpassa oss och förbereda oss både på långsiktiga och kortsiktiga förändringar. 

Optimera energihantering

Det går också redan nu att använda AI för att optimera energihantering. Detta gäller både på ett personligt plan, men också inom olika industrier. 

 

Ett exempel på hur det kan användas i vardagliga livet är hur AI kan användas för att justera temperaturen i ditt hem baserat på om någon är hemma eller inte. På så sätt sparar du energi när du inte är hemma. 

 

Inom olika industrier används AI idag för att övervaka och justera energiförbrukning hela tiden, vilket i slutändan minskar onödig användning. 

Minska luft- och vattenföroreningar

AI kan också vara väldigt hjälpsamt när det kommer till att minska luft- och vattenföroreningar. Detta går att göra genom att man kan övervaka och analysera alla utsläpp på ett sätt som är svårt att göra manuellt. 

 

AI används också redan nu för att optimera reningsprocessen i både fabriker och vattenverk. Detta minskar mängden skadliga ämnen som släpps ut i naturen och man kan minska föroreningarna innan det är för sent. 

Andra användningsområden

Det går inte heller att prata om AI utan att på något sätt nämna alla andra tusentals användningsområden som finns för det. Det är alltså inte bara energi och miljö som kommer att påverkas – hela världen kan potentiellt använda sig av AI. 

 

Redan nu så ser vi hur AI används inom den tekniska världen och inom allt från matlagning till spel. Kollar man till exempel på de spel som idag finns på spelsidor som Betsson så ser man att flera av dem redan nu använder AI. AI används också på många hemsidor för att möjliggöra en bättre kundtjänst och en bättre användarupplevelse som helhet. 

Sammanfattning

AI har potential att, och har redan börjat, göra en stor skillnad för både energi och miljö. Vi läser ofta om hur AI påverkar teknikbranschen och liknande, och detta kommer i slutändan ha stor effekt även på miljö och energi. AI öppnar upp möjligheter som tidigare hade krävt betydligt längre tid och betydligt större personalstyrka. 

 

Genom att kunna få en bättre överblick över vad som händer kan man minska luft- och vattenföroreningar, optimera energihantering och förutse klimatförändringar. Möjligheterna är oändliga och vi får helt enkelt se vad detta kommer ha haft för effekt om några år framåt.