LKAB och Luleå Energi har ingått en överenskommelse om ett fördjupat samarbete kring Luleås framtida energisystem, ett betydande steg mot en cirkulär och fossilfri fjärrvärme. Samarbetet innebär att man ska undersöka hur framtida restenergier bäst kan integreras i fjärrvärmesystemet.
─ Det är väldigt glädjande att de industrier som nu investerar och ställer om i Luleå också vill bidra till att nyttja fossilfria restenergier på bästa sätt. Restenergifrågan är avgörande för omställningen på alla plan. För oss handlar det om att trygga framtidens fjärrvärme för Luleåborna, och detta kommer vi att göra tillsammans med industrin, säger Malin Larsson, VD för Luleå Energi.
LKAB planerar att etablera en industripark i Luleå där fosfor och sällsynta jordartsmetaller ska utvinnas från järnmalmsbrytningens gruvavfall. Under dessa processer uppstår betydande mängder restenergi i form av ånga och värme, vilket Luleå Energi ser stor potential i att använda i fjärrvärmenätet. Luleå Energi och LKAB kommer att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för det fortsatta samarbetet.
─ Att återvinna energi från en process till en annan är ett utmärkt exempel på hur vi kan främja hållbar utveckling och cirkularitet. Vårt mål är att använda så mycket som möjligt av det vi producerar, inklusive restenergi. Med LKAB:s satsning på kritiska mineraler kan vi både globalt och lokalt bidra till en hållbar framtid och samtidigt lösa fjärrvärmefrågan i Luleå, säger Ulrika Håkansson, projektchef för affärsområdet Specialprodukter på LKAB.
När SSAB ställer om till fossilfri produktion och bygger en ny anläggning i Luleå, försvinner de restgaser som idag används i Luleås fjärrvärmesystem. Luleå Energi har redan avtal med SSAB och Uniper för att undersöka möjligheterna att använda deras restvärme.
Luleå Energi ser stor potential i att kunna använda restenergin från LKAB:s industripark och planerar en förstudie för att undersöka hur denna energi bäst kan användas. Tillsammans med LKAB ska Luleå Energi arbeta för att tillvarata restenergin som fjärrvärme, till nytta för Luleås fjärrvärmekunder.
─ Vi ser fram emot samarbetet med LKAB och är övertygade om att vi tillsammans med de industrier som investerar här kommer lösa fjärrvärmefrågan i Luleå med hjälp av fossilfria restenergier från nya industriprocesser, säger Magnus Johansson, Chef för Värme & Kyla på Luleå Energi.