Wärtsilä lanserar världens första storskaliga kraftverk redo för 100% vätgas

Wärtsilä 31-motorplattformen, som det vätgasberedda kraftverket baseras på, är världens mest effektiva, enligt tillverkaren. Den synkroniserar med elnätet inom 30 sekunder från startkommando, säkerställer energisäkerhet genom bränsleflexibilitet och erbjuder oöverträffade förmågor att följa last och hög effektivitet vid delbelastning. Den har genomfört mer än en miljon drifttimmar och har en installerad kapacitet på över 1 000 MW globalt. Bild: Wärtsilä ENERGY

Teknikföretaget Wärtsilä har idag introducerat världens första storskaliga motorbaserade kraftverk som är helt förberett för att drivas på 100% vätgas. Detta för att möjliggöra framtidens energisystem med nollutsläpp.

Enligt Internationella energirådets (IEA) World Energy Outlook 2023 är vätgas en nödvändig komponent i framtidens kraftsystem. Rapporten indikerar att för att nå nettoutsläpp noll till 2050, behöver 17 miljoner ton vätgas konsumeras i kraftproduktionen år 2030, och öka till 51 miljoner ton år 2050.

- Vi kommer inte att kunna uppnå globala klimatmål eller helt avkarbonisera våra kraftsystem utan flexibel kraftproduktion med nollutsläpp som kan skala upp och ned snabbt för att stötta intermittenta vind- och solkraftkällor, säger Anders Lindberg, president för Wärtsilä Energy.

Från naturgas till vätgas – en anpassningsbar framtidssäkrad teknik

I och med utrullningen av förnybar energi världen över – som beräknas fördubblas innan detta decennium är slut – skapas optimala förutsättningar för att använda överskottsenergi till att producera vätgasbaserade, koldioxidneutrala bränslen och möjliggöra helt förnybara kraftsystem. Dock är enbart skalförstoring av förnybara energikällor inte tillräckligt för att nå de globala nollutsläppsmålen. Flexibla kraftlösningar, som motorbaserade kraftverk, behövs för att balansera fluktuerande förnybara energikällor. Dessa lösningar måste vara framtidsäkrade och redo att köras på hållbara bränslen för att helt avkarbonisera energisektorn.

En banbrytande utveckling för framtida energisystem

Det nya motorbaserade kraftverket från Wärtsilä kan konverteras till att köras på 100% vätgas. Detta markerar ett viktigt steg bortom befintlig teknik som kan använda naturgas och 25% vätgasblandning

- Vi måste vara realistiska med att naturgas kommer att spela en roll i våra energisystem under många år framöver. Våra bränsleflexibla motorer kan använda naturgas idag för att tillhandahålla flexibilitet och balansering, vilket möjliggör för förnybar energi att blomstra. Sedan kan de konverteras till att köras på vätgas när den blir tillgänglig: en framtidsäkring av resan mot nollutsläpp, tillägger Lindberg.

Wärtsiläs koncept för ett 100% vätgasberett motorbaserat kraftverk baserat på Wärtsilä 31-motorplattformen har certifierats av TÜV SÜD, vilket visar ett åtagande för kvalitet och säkerhet. TÜV SÜDs H2-Readiness-certifiering består av tre stadier med tre motsvarande certifikat. Wärtsilä har nu uppnått det första steget med ett konceptcertifikat för den konceptuella designen av sitt kraftverk. Den 100% vätgasberedda motorn förväntas kunna beställas 2025 och levereras från 2026.

KÄLLA: Värtsilä

 

 

 

 

4

 

Fortsätt att generera