Under seminariet "Mer investeringar i elproduktion - men hur?" på Arena Energi i Almedalen presenterade Energiföretagen sin nya rapport "Snabba reformer för mer el och stärkt konkurrenskraft". Rapportens förslag grundar sig på det snabbt växande elbehovet och behovet av snabb omställning för att behålla företag och jobb i Sverige samt locka nya innovativa företag.
För att påskynda klimatomställningen och elektrifieringen har Energiföretagen sammanställt tio reformer som kan öka elproduktionen och elnätskapaciteten på kort sikt. Dessa reformer är redan väl utredda och bör kunna genomföras under innevarande mandatperiod. Rapporten presenterades på Arena Energi under Almedalsveckan och överlämnades till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) samt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid efterföljande seminarier.
"Som ett litet land har Sverige inte råd att halka efter i omställningen. De reformer vi föreslår är färdiga för genomförande och vi hoppas de blir verklighet under denna mandatperiod, för att stärka Sveriges konkurrenskraft och behålla företag och jobb," säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
Tio viktiga reformer för ökad elproduktion och elnätskapacitet:
- Utveckla elmarknaden: Den pågående elmarknadsutredningen måste leda till konkreta förslag som stärker investeringssignalerna.
- Lokal ersättning för vindkraft: Inför ersättning till kommuner och närboende vid landbaserad vindkraftsetablering och reformera det kommunala vetot.
- Riskavlyft för havsbaserad vindkraft: Staten bör stå för vissa risker, som exempelvis slopad anslutningskostnad för att möjliggöra utbyggnad.
- Genomför fjärr- och kraftvärmestrategin: Ersätt producenterna för nyttorna fjärr- och kraftvärme tillför elsystemet.
- Samverkan för solel och markanvändning: Klargör möjligheter att kombinera jordbruk och solparker.
- Tydliggör ansvar vid kapacitetsbrist: Snabbare identifiering av ansvariga för att åtgärda kapacitetsbrister i elnätet.
- Optimera befintligt nät: Inför regler för att frigöra oanvänd nätkapacitet till nya anslutningar.
- Bygg elnät på prognos: Klargör om och hur elnätsföretag kan bygga nät baserat på prognoser för framtida behov.
- Villkorade elnätsavtal: Möjliggör snabbare anslutning för flexibla nyanslutningar.
- Ökade incitament för flexibilitet: Förbättra förutsättningar för flexibilitetslösningar i elnätets intäktsreglering.
Motiveringar till reformförslagen:
- Kortsiktigt elbehov: Trots regeringens långsiktiga mål om netto-nollutsläpp 2045 och godkännandet av havsvindsparker behövs omedelbara reformer för att möta det nuvarande elbehovet.
- Snabb utbyggnadspotential: Landbaserad vindkraft och solel kan byggas snabbt. Även havsvind och kraftvärme är viktiga.
- Systemstabilitet: Eftersom väderberoende elproduktion kan byggas snabbt, är stabiliserande åtgärder nödvändiga. Svenska kraftnät bör vara proaktiv som systemansvarig myndighet.
- Ökad elnätskapacitet: Förutom att optimera befintliga nät måste nya nät byggas snabbt.
Energiföretagen uppmanar regeringen att utnyttja alla tillgängliga verktyg för att påskynda utbyggnaden av elproduktion och elnätskapacitet.
Läs rapporten i sin helhet HÄR!