Svenska kraftnät ska samplanera el- och vätgasinfrastruktur i norra Sverige

E4 vid Hjälta mellan Umeå och Örnsköldsvik. Foto: Alasdair McLellan/Wikimedia Commons

I Norrbottens och Västerbottens län sker flera stora företagsetableringar och expansioner. Därför planeras nu ny el- och vätgasinfrastruktur i båda länen. Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att föreslå hur dessa infrastrukturer kan samplaneras i norra Sverige som en del av regeringens strategi för nyindustrialisering och samhällsomvandling i regionen.

Användningen av vätgas i Sverige förväntas kraftigt öka framöver, särskilt med tanke på de planerade stora industriprojekten och de betydande vätgaskonsumenterna i norra Sverige. Nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län har tydligt visat vätgasens potential i det framtida energisystemet.

– I Sverige bedöms fossilfri vätgas vara den bästa lösningen för att fasa ut fossila bränslen inom flera industrisektorer, inte minst vid järn- och stålproduktion. Genom det här uppdraget kommer Svenska kraftnät även kunna inkludera vätgasinfrastruktur i sin planering för att på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt möjliggöra den pågående nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Svenska kraftnät ska inte bara föreslå samplanering av el- och vätgasinfrastruktur i Norrbottens och Västerbottens län, utan även presentera en plan för transmissionsnivåns utbyggnad av el- och vätgasinfrastruktur för åren 2024–2033. Uppdraget grundar sig på affärsverkets nätutvecklingsplan för samma period och tar hänsyn till regeringens långsiktiga energipolitiska inriktning. De ska även beakta beredskapshänsyn för att säkerställa energiförsörjningen både i fredstid och under höjd beredskap.

Uppdraget ska redovisas senast den 16 augusti 2025.

Källa: Regeringskansliet