Första batterielektriska expressbussen sätts i trafik av norska Boreal

Batterielektrisk expressbuss. Foto: Trysilbussen

Boreal har nu lanserat landets första batterielektriska expressbuss, Trysil Express, som trafikerar sträckan mellan Trysil och Oslo via Gardermoen, en sträcka på drygt 22 mil.

Trysil Express drivs av Boreal Travel och är en del av NOR-WAY Bussekspress, ett norskt varumärkessamarbete mellan flera bussbolag som ansvarar för expressbusslinjer i södra Norge. Boreal Travel har en lång historia av innovation inom elektrisk busstrafik. Redan 1994 startade de ett försöksprojekt med elbussar och 2015 blev de först i Norge med att använda elbussar i reguljär linjetrafik.

- Vi är nu i full gång med arbetet med det gröna skiftet även på den kommersiella marknaden. 2021 registrerade vi den första helelektriska resebussen i Norge och året därpå satte vi landets första elektriska flygbuss i drift. Vi har nu ett stort antal elektriska flyg- och turbussar och på sikt är målet att hela vår bussflotta ska elektrifieras, säger Owe André Askeland, general manager för Boreal Travel.

Invigning och framtidsplaner

Även om Trysil Express redan börjat köra sträckan, sker den formella invigningen vid Trysil busstation tisdagen den 25 juni. För att fira starten erbjuder bolaget gratis avgångar till både Oslo och Trysil denna dag, men resenärerna måste boka biljetter online eller via appen som vanligt.

Boreal har genom åren visat ett starkt engagemang för hållbarhet och innovation inom kollektivtrafiken, och lanseringen av Trysil Express är ytterligare ett steg i deras arbete för att elektrifiera hela sin bussflotta.

Källa: Norska Buss Magasinet /Boreal Travel