Frankrikes högerpartier vill lämna den europeiska elmarknaden, vilket kan få stora konsekvenser. Landet är en stor elproducent, främst genom kärnkraft. Vid helgens val kan beslut om en eventuell isolering tas.
Förra året importerade Tyskland stora mängder el från Frankrike, totalt 18,5 miljarder kilowattimmar mellan april och juni – ett rekord. Framtiden för denna export kan påverkas av helgens val, då vissa partier förespråkar en nationell isolering.
"Frankrike måste lämna den europeiska energimarknaden" – Står vi inför en isolering?
Högerpolitiker i Frankrike vill satsa på kärnkraft, vattenkraft och naturgas, och avstå från vätgas, sol- och vindkraft. Eric Ciotti, ledare för Les Républicains (LR), säger att landet måste lämna den europeiska energimarknaden för att garantera billigare och autonom elproduktion. Jordan Bardella från Rassemblement National (RN) har uttryckt liknande åsikter, med målet att införa en "fransk elprisreglering". Experter varnar för att detta kan få drastiska konsekvenser för både Frankrike och Europa.
Catherine MacGregor, VD för Engie, har uttryckt oro för stora prissvängningar och risk för elavbrott om energiavspärrningar införs i Europa. Detta kan leda till försörjningsproblem och högre priser.
Risker med valet – Kommer Frankrike sluta med kärnkraftsexport?
Vid nästa andra omgång av parlamentsvalet, utlyst av president Emmanuel Macron, avgörs om högerpartierna får tillräckligt stöd för att genomföra sina planer. Analytiker tror på framgång för de extrema partierna. Franska arbetsgivarorganisationen Medef varnar för att Rassemblement Nationals program är farligt för ekonomin och sysselsättningen.
Ed Yardeni, kapitalmarknadsexpert från New York, har sett en "förskjutning mot populism och protektionism" i Europa, vilket kan öka de ekonomiska och politiska riskerna och påverka europeiska tillgångspriser negativt.
Frankrike planerar nya kärnkraftverk
Frankrike är starkt beroende av kärnkraft och får cirka 70 procent av sin el från denna källa. 2014 beslutades att minska kärnkraftens andel till 50 procent till 2025, men detta mål övergavs 2023. Istället vill landet öka satsningen på kärnkraft och planerar sex nya reaktorer, med ytterligare åtta i övervägande. Med låga produktionskostnader är Frankrike en av världens största nettoexportörer av el, vilket genererar över tre miljarder euro årligen. För närvarande finns 56 reaktorer i drift, 14 är nedlagda och en är under byggnation.
Kärnkraft och den europeiska elmarknaden
EU har sedan slutet av 1990-talet arbetat för att liberalisera elmarknaden och främja gränsöverskridande handel. De nationella elnäten är idag sammankopplade med interkonnektorer, vilket möjliggör handel över gränserna och harmonisering av elpriser. Om Frankrike lämnar denna marknad kan betydande intäkter från elförsäljning gå förlorade.
Källa: Merkur