Regeringen presenterade förra veckan förslag på lagändringar som syftar till att skapa en bättre balans mellan vattenmiljö och kraftproduktion och att modernisera miljövillkoren för vattenkraften.
Flera vattenkraftsägare har upplevt att de blivit orättvist behandlade när myndigheterna har ställt mycket kostsamma och omfattande krav på miljöanpassning. Dessa krav har istället för att främja miljöanpassning ibland lett till att vattenkraftverken tagits ur drift. Behovet av regelförändringar för att balansera vattenkraftens behov med miljökraven har också betonats av myndigheter såsom Svenska Kraftnät, Energimyndigheten och Havs- och Vattenmyndigheten.
Försiktig optimism bland vattenkraftsägare
Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland, uttrycker en försiktig optimism kring regeringens förslag.
– Det finns flera positiva förslag i promemorian som vi hoppas leder till en mindre komplicerad tillämpning från myndigheternas sida och en mer rimlig nivå på miljöanpassningen, säger Sofia Karlsson.
Småskalig vattenkrafts roll i lokal elförsörjning
Sofia Karlsson framhäver också den småskaliga vattenkraftens betydelse för lokal och regional elförsörjning.
– Småskalig vattenkraft kan spela en viktig roll för elförsörjningen ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Det är viktigt att förändringarna skapar en målbild baserad på de faktiska förutsättningarna på platsen snarare än på myndigheternas kartor. Regeringens förslag ger utrymme för detta, säger hon.
Behov av enklare och mer förutsägbar miljöprövning
Många kraftverksägare har under de senaste åren varit oroade över de komplicerade och oförutsägbara miljöprövningarna.
– Det är avgörande att regeringens mål och förslag till lagändringar leder till en enklare och mer förutsägbar miljöprövning hos länsstyrelser och andra berörda myndigheter, avslutar Sofia Karlsson.