Utanför Skånes sydkust finns potentiella möjligheter att lagra koldioxid för att minska utsläppen. Sveriges geologiska undersökning (SGU) undersöker därför berggrunden i sydligaste Skåne, som liknar den som finns utanför kusten. Den 30 augusti påbörjas djupborrningar i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Denna vecka har den så kallade Riksriggen installerats på platsen för borrningarna. Bilden visar tidigare borrningar på södra Gotland.
Under hösten 2024 och våren 2025 kommer SGU att genomföra borrningar på två ställen längs sydkusten i Trelleborgs kommun för att bedöma berggrundens lämplighet för koldioxidlagring. Detta ingår i ett regeringsuppdrag att undersöka möjligheterna för geologisk koldioxidlagring till havs som en del av miljö- och klimatarbetet.
Tidigare bedömningar om lämpliga områden för koldioxidlagring har baserats på äldre data. Nu ska dessa uppgifter uppdateras.
– Ett av de områden som tidigare studier har pekat ut är havsområdet utanför Skånes sydkust. På djup mellan 1200 och 1600 meter finns berggrund som den så kallade Arnager-grönsanden, som kan ha egenskaper som är lämpliga för koldioxidlagring, säger Lena Yotis, projektledare för uppdraget.
För närvarande saknas detaljerad information om berggrunden för att bedöma sandstenens och den överliggande berggrundens lämplighet.
– Borrning på land är mycket enklare och billigare än till havs. Därför är det tillräckligt att börja med undersökningsborrningar nära kusten för att bedöma berggrundens lämplighet till havs. Vi inleder med borrning i Smygehamn, säger Lena Yotis.
Denna vecka har en borrigg, kallad Riksriggen, installerats på platsen. Från och med i morgon, fredag, inleds kärnborrning ned till 1500 meters djup och upptagning av borrkärnor. Borrningen beräknas pågå till mitten av november.
Under kärnborrningen kommer SGU även att utföra markseismiska undersökningar längs olika vägsträckor i Trelleborgsområdet. Berörda fastigheter kommer att få information om dessa undersökningar.