Pär Christiansson från FVB, projektledare för den nya sjöledningen, berättar att FVB och Sundsvall Energi har utvärderat möjligheten att renovera den gamla fjärrvärmeledningen till Alnön. Det visade sig dock att det var mer ekonomiskt fördelaktigt att lägga en ny ledning istället, sett över tid.
Den nya ledningen har dimensionen DN 200 och består av en stålmantel med en polyetenbeläggning på utsidan.
– Vi har valt stål eftersom en stålmantel ger ledningen extra vikt, vilket hjälper den att sjunka ner på plats, och också för att stål är mer motståndskraftigt mot yttre påverkan. Eftersom ledningen kommer att läggas på nästan 30 meters djup, har vi inte samma kontroll som vid vanlig markförläggning, säger Christiansson.
Rören, som är 16 meter långa, svetsas ihop på land till fyra sektioner, var och en omkring 350 meter lång.
– Under svetsning och skarvning genomför vi ett omfattande testprogram för att säkerställa kvaliteten på både media- och mantelrören. När detta är klart sänks rörsektionerna i sjön och sammanfogas till två sektioner på strax över 700 meter vardera, berättar Christiansson.
Att lägga ledningar i sjö innebär särskilda tillstånd och koordinering, inklusive vattenverksamhet, lotsning vid sjötransporter och avlysning av farleder.
– Det är en annan process än vid markförläggning och kräver noggrann planering. Vi har dock erfarenhet av liknande projekt och känner oss trygga med detta, säger Christiansson.
Arbetet inleddes i maj med förtillverkning av rörsektionerna, som sker några kilometer söder om den slutliga platsen. På land ska underjordiska kammare byggas för att koppla samman den sjöförlagda ledningen med den markförlagda, och för att ta upp expansionen av den sjöförlagda ledningen. Ledningen är planerad att tas i drift under hösten.