En färsk rapport visar att leveranser för utforskning, utvecklingsprojekt och drift av de av Equinor-opererade fälten och landanläggningarna i Norge uppgick till över 134 miljarder norska kronor under 2023. Av dessa fakturerades hela 94 % av norska leverantörer, vilket visar på den starka inhemska kopplingen i branschen.
Equinor har planer på att upprätthålla sin produktion av olja och gas på cirka 1,2 miljoner fat per dag från den norska kontinentalsockeln fram till 2035. Samtidigt är ambitionen att halvera utsläppen till 2030 i linje med Parisavtalet. Detta innebär att företaget ser en hög aktivitetsnivå i Norge, och rapporten om spridningseffekter visar att verksamheten ökar. Den största tillväxten, på 26 %, skedde inom utforskning, vilket speglar en ökad aktivitet på den norska kontinentalsockeln.
Planerar bibehållen produktion och minskade utsläpp
Rapporten har tagits fram av Kunnskapsparken Bodø (KPB) och analyserar faktiska inköp av varor och tjänster för Equinor-opererade fält och landanläggningar, utvecklingsprojekt och utforskning från Hammerfest LNG i norr till Sleipnerfältet i söder. Detta är första gången utvecklingsprojekt har inkluderats i rapporten, som nu publiceras för tredje gången.
– Vi har verksamhet längs hela Norges kust, som har stora spridningseffekter. Den norska leverantörsindustrin har utvecklat sin kompetens och konkurrenskraft tillsammans med oss i över 50 år. Totalt arbetades 81 500 årsverken i uppdrag från Equinor förra året, och värdeskapandet är stort. Vi har planer på att vidareutveckla vår verksamhet i Norge så att detta kan fortsätta i framtiden, säger Kjetil Hove, vice vd för Exploration & Production Norway (DPN) på Equinor.
Starka spridningseffekter över hela landet
Rapporten presenterades under ONS-mässan i Stavanger den 27 augusti, där Hove deltog tillsammans med representanter från de fackliga organisationerna Industri Energi, SAFE, Lederne, NITO och Tekna. Även norska LO:s ordförande Peggy Hessen Følsvik och NHOvd Ole Erik Almlid deltog vid presentationen.
– Årets rapport visar att leveranser till denna industri kommer från majoriteten av Norges kommuner och är spridda över hela landet. Vår industri möjliggör för anställda att bo på platser där de annars inte skulle ha samma jobbmöjligheter. Aktiviteten i så många kommuner illustrerar hur olje- och gasindustrin gynnar hela landet. Europa är helt beroende av energi från den norska kontinentalsockeln, så det är viktigt att upprätthålla produktionen, säger Per Steinar Stamnes i Industri Energi, på uppdrag av de fem fackliga organisationerna i Equinor.
Equinor är den största köparen av varor och tjänster från den norska leverantörsindustrin. Efter olje- och gasoperatörer är leverantörsindustrin till petroleumsektorn Norges näst största industri sett till omsättning, vilket gör den mycket viktig för landets ekonomi.
Utvecklingsprojekt bidrar till starkt resultat
– Equinor har en stor projektportfölj, och det är viktigt för oss att vår verksamhet skapar spridningseffekter i Norge. Johan Castberg-projektet, som vi planerar att sätta i drift i slutet av året, står för en stor del av dessa effekter. Vi ser också betydande spridningseffekter i Norge från våra elektrifieringsprojekt och projekt som är kopplade till befintlig infrastruktur, säger Trond Bokn, vice vd för projektutveckling på Equinor.
Ökad aktivitet för olje- och gasproduktion
Rapporten är begränsad till spridningseffekter från utforskning, utvecklingsprojekt, drift och modifieringar av Equinor-opererade fält och landanläggningar i Norge. Den totala värdeskapande effekten för samhället från Equinors norska verksamhet är ännu större, och inkluderar inte de skatteintäkter som genereras när produkterna från fälten säljs.
Rapporten inkluderar inte miljöskatter eller fastighetsskatter, men de pågående elektrifieringsprojekten som är i genomförandefasen vid årsskiftet förväntas minska koldioxidutsläppen med nästan två miljoner ton när de är färdigställda. Det finns också fler projekt i planeringsstadiet som ännu inte beslutats.
Källa: Equinor