Sedan 2022 har Indien blivit en av Rysslands viktigaste handelspartners, särskilt efter att västerländska sanktioner isolerat Ryssland från många av sina tidigare handelspartners. Handelsrelationerna mellan de två länderna har fördjupats, inte minst inom sektorer som vapenhandel, där Indien under de senaste tjugo åren har köpt 65 procent av sina vapen från Ryssland, enligt Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Nu kan dessa band stärkas ytterligare på grund av de västerländska sanktionerna.
En indikation på hur viktigt Indien har blivit för Rysslands ekonomi är en ny utveckling inom banksektorn. Den ryska banken Sberbank har börjat erbjuda rupiekonton för ryska kunder, vilket ska underlätta den bilaterala handeln mellan länderna. Enligt Sberbanks styrelseledamot Anatoly Popov fungerar handeln mellan Ryssland och Indien utan de tekniska problem som påverkar Rysslands handel med andra nationer. Reuters rapporterar att denna utveckling visar hur Ryssland allt mer vänder sig mot Asien för att stärka sin ekonomi.
Speciella rupiekonton stärker handeln
Däremot har handeln med Kina, som tidigare var en viktig handelspartner, stött på problem på grund av sanktioner. Kina har visat ökad oro över risken för ytterligare sanktioner, vilket har lett till att betalningar till Ryssland har stoppats. Flera miljarder yuan ligger för närvarande i limbo på grund av detta. Det finns dock tecken på att Indien kan ta över Kinas roll som Rysslands ekonomiska livlina.
Indiens ökade oljeimport utmanar Kina
Ett tydligt tecken på att Indien håller på att överta Kinas position som Rysslands största handelspartner är den växande handeln med olja. I juli 2022 överträffade Indien Kina i oljeinköp från Ryssland. Enligt Observatory of Economic Complexity (OEC World) ökade även handeln mellan länderna markant under juni, där Indiens export av bland annat bearbetade mineraler och läkemedel till Ryssland ökade avsevärt jämfört med samma period året innan. Indiens största intresse ligger dock i import av råolja från Ryssland, och under juli 2022 uppgick värdet av dessa inköp till 25,5 miljarder amerikanska dollar.
Under juli ökade Indiens oljeimport från Ryssland med 4,2 procent jämfört med månaden innan och med 12,0 procent jämfört med samma period året innan. Enligt handelsdata från Reuters importerade Indien dagligen 2,07 miljoner fat rysk olja, medan Kina importerade 1,76 miljoner fat per dag.
Historiska band och framtida möjligheter
Indiens utrikesminister underströk redan i maj att landets allt starkare relationer med Ryssland inte är ett "övergående fenomen". De två länderna har haft nära band i flera decennier, och nya ekonomiska möjligheter håller på att öppna sig.
Indien har sedan 2022 närmat sig Ryssland allt mer, särskilt eftersom landet inte har deltagit i de västerländska sanktionerna mot Ryssland och inte heller fördömt invasionen av Ukraina. Indien har dessutom gynnats av den nuvarande handeln genom att förhandla fram betydande prissänkningar på rysk olja, då Europa har slutat köpa rysk energi. Indien har därmed sparat stora summor, och den återförsäljning som följde har bidragit till att stabilisera den globala oljemarknaden.
Samtidigt visar Indien försiktighet när det gäller nya samarbeten med Ryssland. Enligt United States Institute of Peace (USIP) kan Indien utöka sin handel med Ryssland inom områden som bilindustrin och förnybar energi. Dock har de västerländska sanktionerna gjort det svårare för Ryssland att få tillgång till modern elektronik och mjukvara, vilket i sin tur har fördröjt leveranser av militär utrustning till Indien, till exempel fregatter och S400-luftvärnssystem.
Existerande avtal utvidgas, nya prioriteringar framträder
Nya avtal mellan Indien och Ryssland, som det kring byggandet av kärnkraftverket Kundankulam, tyder på att Indien prioriterar att bygga ut redan befintliga kontrakt snarare än att ingå nya. Det långsamma arbetet med att färdigställa North-South Transport Corridor, ett stort transportprojekt som ska binda samman Indien, Iran, Azerbajdzjan och Ryssland genom sjöfart, järnväg och vägar, visar också att Indien just nu lägger sina prioriteringar annorlunda. USIP noterade i en rapport att Indien tycks hålla fast vid en "Indien-först"-strategi och att landet rör sig närmare väst, vilket kan ses i nya samarbeten inom försvarsindustrin med USA och inom halvledarteknologi med Europa.
Indien balanserar sina val
Indiens regering håller samtidigt alla dörrar öppna. Premiärminister Narendra Modi har nyligen besökt både Moskva och Kiev och uppmanat till en diplomatisk lösning på konflikten i Ukraina. Om västerländska sanktioner skulle leda till att de ryska oljepriserna stiger igen, har Indiens oljeminister Hardeep Singh Puri sagt att landet inte skulle tveka att söka sig till andra, billigare leverantörer.
Material från Reuters och Merkur