Västerås har nu världens största energilager för värme, vilket invigdes den 12 september med H.M. Konungen och landshövding Johan Sterte på plats. Kungen delade inte bara i den ceremoniska invigningen utan tillbringade också flera timmar med att diskutera energi, hållbarhet och omställning med Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi.
Han uttryckte stort intresse för Mälarenergis innovativa lösningar och ställde många tekniska frågor om det nyinvigda energilagret, som han beskrev som spännande. Konungen beundrade hur Mälarenergi har återanvänt tidigare investeringar för att förbereda sig för framtiden och noterade att Västerås är känt som en ”energistad”.
Efter invigningen tog kungen på sig hjälm och varselväst och gick ner i det enorma underjordiska energilagret, som har kallats "världens största termos". Här ställde han många frågor till Magnus Eriksson om tekniken bakom lagret.
Mälarenergis satsning på detta underjordiska lager, med en kapacitet på 300 000 kubikmeter, har väckt stort intresse både nationellt och internationellt. Lagret kan lagra 13 GWh fjärrvärme, vilket räcker för att värma Västerås i upp till två veckor. Detta bidrar till högre elproduktion under vintertid och minskade utsläpp, vilket är ett viktigt steg mot Mälarenergis mål om nettonoll utsläpp av fossil koldioxid.
Maja Lundbäck från regeringskansliet berömde Mälarenergi för sitt mod och sin framtidstro, och sa att deras arbete kan inspirera andra att göra liknande satsningar. Landshövding Johan Sterte framhöll också det mod och den framtidstro som krävs för att bygga ett sådant imponerande energilager.
Utöver invigningen besökte kungen också Kraftvärmeverket och träffade elever och lärare vid ett utbildningscenter där Mälarenergi Elnät och Västerås Yrkeshögskola samarbetar för att utbilda distributionselektriker.
Niklas Gunnar, koncernchef för Mälarenergi, kommenterade att kungen inte bara deltog i invigningen utan även visade ett stort engagemang för energi-, kompetens- och framtidsfrågor, vilket var en stor ära för Västerås och Mälarenergi.