Kina står för mer än hälften av världens nya kolgruveprojekt, vilket riskerar en betydande ökning av metanutsläpp, detta enligt en ny studie som publicerades i veckan.
Kina planerar att anlägga flera nya gruvor för att producera ytterligare 1,28 miljarder ton kol årligen, detta enligt en ny rapport ”China’s Coal Conundrum: Examining coal mine production, proposals, and methane emissions” från amerikanska Global Energy Monitor (GEM). Rapporten visar att 35 procent av kapaciteten redan är under uppbyggnad, vilket innebär att en ökning av produktionen förväntas inom tre till fem år.
De befintliga gruvorna i Kina ansvarar för cirka 70 procent av de globala metanutsläppen från kolgruvor av liknande storlek. Om alla planerade gruvprojekt genomförs kommer detta att öka till 75 procent, enligt GEM:s rapport. En produktion som står i stark kontrast till Kinas mål om koldioxidneutralitet.
Kinas har ett "dubbelt koldioxidmål”, vilket innebär att de ska nå maxnivå för koldioxidutsläpp före 2030 och koldioxidneutralitet till 2060.
Metanutsläpp, som genereras av bland annat energiproduktion och jordbruk, är kortlivade i atmosfären men mer potenta än koldioxid som växthusgas och står för cirka en tredjedel av den globala temperaturökningen sedan den industriella revolutionen inleddes.
Av: Petter Ahrnstedt