Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens senaste kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, med en genomsnittlig ökning på över 15 procent i hela Sverige. Kartläggningen avslöjar att fjärrvärmepriserna har stigit med mer än 20 procent i 79 kommuner och med över 30 procent i 23 kommuner. Dessutom ökar skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i olika kommuner, vilket gör att vissa priser blir orimligt höga.
Joachim Höggren, energi- och hållbarhetsexpert på Hyresgästföreningen, kommenterar:
– Årets siffror innebär ett rekord i prischocker. Förra året rapporterade vi den största höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia med ett genomsnitt på 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent. Dessa höjningar påverkar hushållen hårt och väcker oro för fjärrvärmens långsiktighet, särskilt i mindre nät. Det finns en risk att fjärrvärmebolagen själva sätter sina priser för högt och tappar konkurrenskraft. Det är dags för fjärrvärmebolagen att överväga sin prissättning noggrant om de vill förbli konkurrenskraftiga.
Skillnaderna mellan kommunerna ökar, och den dyraste kommunen, Nordanstig, har nu ett pris på 1517,2 kr/MWh, vilket är nästan 230 procent högre än det billigaste, Luleå, där priset är 662,0 kr/MWh. Detta innebär en månatlig kostnadsskillnad på över 920 kr mellan den billigaste och dyraste kommunen, jämfört med drygt 670 kr förra året.
– De stora skillnaderna mellan kommunerna är orimliga och svåra att motivera, särskilt när det handlar om monopolmarknader. Det är allvarligt att priserna kan variera så mycket utan tydlig förklaring, säger Joachim Höggren.
Den största procentuella höjningen gör Nevel Energi i Åstorp med 39 procent, följt av Vimmerby energi & miljö med 38,6 procent och Örkelljunga Fjärrvärmeverk med 37,8 procent. Nordanstig är den dyraste kommunen med ett pris över 1 500 kr/MWh. Kalix och Lessebo följer med priser på 1 463 respektive 1 447 kr/MWh. Vissa fjärrvärmebolag, som äger nät i flera kommuner, påverkar prissättningen kraftigt. Nevel är det bolag som höjer mest bland de som äger nät i fler än fem kommuner, med ett genomsnitt på 27,4 procent, följt av Adven Sverige och Solör Bioenergi med 25,5 respektive 19,4 procent.
Fakta om fjärrvärmepriser: Beskrivningen av Nils Holgersson-husets värmebehov på 193 000 kWh är baserat på månadsfördelning av värme- och flödesbehov samt ett tydligt definierat effektbehov. Det beräknade fjärrvärmepriset består av fast pris, effektpris samt energi- och flödespris. Fjärrvärmepriserna från olika leverantörer kan inkludera olika leveransåtaganden och serviceåtaganden. På platser där leverantören äger fjärrvärmecentralen har ett avdrag på fjärrvärmepriset gjorts med cirka 31 kr/MWh inkl. moms.
Undersökningen är huvudsakligen baserad på Energiföretagen Sveriges prisstatistik och gäller fjärrvärmepriser i kommunernas centralorter.
Sedan 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", där en bostadsfastighet med 15 lägenheter jämför kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i alla 290 kommuner. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.