Den tyska biogasbranschen anser att biogas kan spela en avgörande roll i landets energiomställning genom att ersätta kolkraftverk och leverera el när vind och sol inte räcker till. Trots detta upplever branschen frustration över att inte få tillräckligt politiskt stöd för sin lösning. Branschen menar att det krävs en ny ersättningsstruktur för att fullt ut kunna bidra till landets energibehov.
Tyskland har genom reformer under sin nuvarande regering ökat utbyggnaden av vind- och solkraft avsevärt. Problemet uppstår dock när dessa energikällor inte kan leverera tillräckligt, vilket gör att flexibla kraftverk som gas- och kolkraftverk måste användas för att täcka energibehovet.
Biogasens potential i energimixen
Här ser biogasbranschen sin chans – biogasanläggningar skulle kunna erbjuda en billigare och mer hållbar lösning än till exempel vätgaskraftverk och batterilagring.
Enligt Claudius da Costa Gomez, generalsekreterare för tyska Biogasförbundet, har biogas en viktig roll att spela i energimixen, men de befintliga regleringarna gör det svårt för branschen att utvecklas. Han uttrycker oro över att den gröna politiken i landets regeringspartier hindrar biomassa från att användas i energisektorn, trots dess potential.
Biogas eller industriell användning?
Politiken har i flera år argumenterat för att biomassa är en knapp resurs och att den därför borde användas inom industrin snarare än för energiproduktion. Diskussionen handlar om hur jordbruksmarken bäst ska användas. Detta har lett till att stödet för förnybara energikällor som biogas har minskat, och att anläggningar riskerar att läggas ner.
Claudius da Costa Gomez menar att biogasanläggningar kan bidra med en säker elproduktion som är nödvändig för den tyska energiomställningen, och dessutom till en lägre kostnad än vätgasbaserad energi. Han anser att det nuvarande politiska motståndet mot biomassa inom energisektorn är oförståeligt, särskilt eftersom framtida vätgaskraftverk till en början kommer att drivas med fracking-gas.
Ministeriets svar och förväntningar
Tysklands näringsminister Robert Habeck har nyligen signalerat att biogasbranschen ska få ett stödåtgärdspaket, men enligt Biogasförbundet uppfyller detta inte de förutsättningar som krävs för att biogasanläggningar ska kunna spela en fullvärdig roll i energisystemet.
Biogasanläggningar bidrar idag med cirka nio gigawatt el, vilket motsvarar omkring 10 procent av Tysklands elbehov. Trots detta används många av dessa anläggningar kontinuerligt, även när vind- och solkraft täcker energibehovet, vilket leder till onödiga kostnader för samhället. Branschen menar att anläggningarna skulle kunna bli mer flexibla och producera el endast när det verkligen behövs, förutsatt att ersättningsstrukturen förändras.
Flexibilitet och kapacitetsökning utan extra biomassa
Enligt branschen kan den nuvarande kapaciteten på sex gigawatt biogas fördubblas till 12 gigawatt fram till år 2030, och potentiellt nå 24 gigawatt längre fram. Detta skulle kunna ske utan att mer biomassa behövs – det handlar istället om att installera större gassystem och kraftverk som använder den befintliga biomassan mer effektivt.
Den stora fördelen med biogas är dess flexibilitet. Biogasanläggningar kan producera el under de perioder då sol- och vindkraft inte räcker till, vilket skulle minska behovet av att använda fossila bränslen. För att göra detta möjligt menar branschen att den nuvarande flexibilitetsbonusen, som är 65 euro per megawattimme, borde höjas till 120 euro.
Kraftvärme och flexibilitet i produktionen
Biogas används ofta i kraftvärmeanläggningar där den producerade värmen också utnyttjas i fjärrvärmenät. Den ökade flexibiliteten i elproduktionen står dock inte i konflikt med detta. Biogasanläggningar kan producera mer el under perioder med hög efterfrågan på både el och värme, vilket till exempel sker under kalla vintermånader när många hushåll använder värmepumpar.
Under de perioder då värmebehovet är som störst, som under en två veckor lång "dunkelflaute" i januari (då det är mörkt och vindstilla), skulle biogasanläggningar kunna fylla behovet, där batterilösningar ofta når sina begränsningar.
Framtida kapacitetsmarknad och biogasens roll
Den tyska regeringen planerar att införa en teknikneutral kapacitetsmarknad senast 2028, där energikällor med säker kapacitet, som biogas, får ersättning för att stå redo att producera el vid behov. Biogasbranschen anser att detta skulle vara en naturlig utveckling, eftersom biogasanläggningar kan lagra energi längre än batterier och vara billigare än vätgaslösningar.
För att biogasen ska spela en central roll i framtidens energimix krävs dock ytterligare reformer och stödmekanismer. Enligt Claudius da Costa Gomez är biogas en viktig del av lösningen för att stabilisera elnätet och minska beroendet av fossila bränslen, men för att uppnå detta måste politiken erkänna biogasens potential och ge branschen de förutsättningar som krävs för att utvecklas.
Källa: Merkur