Företagen tar nu ett nytt steg mot en förbättrad energihushållning i det gemensamma energisystemet genom att ingå en avsiktsförklaring. Målet är att under avtalsperioden gemensamt utforska möjligheterna att utnyttja restvärme från LKAB:s demonstrationsanläggning för järnsvampstillverkning inom Gällivare Energis fjärrvärmenät, samt att koordinera insatser med andra tredjepartsaktörer. Den industriella processen vid demonstrationsanläggningen i Gällivare kommer att generera stora mängder restvärme.
– Att utnyttja restvärmen är en självklar åtgärd med stor potential för hållbarhet. Genom att öka energihushållningen tar vi ansvar för både miljön och de ekonomiska och sociala aspekterna, säger Fia Bergemalm, chef för Energi- och vätgasteknik på LKAB.
Gällivare Energi AB har ett välutvecklat fjärrvärmenät som gör det möjligt att återvinna restvärme från industri och samhälle, vilket annars skulle gå förlorat.
Företaget har satt upp ett ambitiöst mål att till 2030 kunna leverera helt fossilfri fjärrvärme. Att ta vara på restvärme från LKAB utgör en intressant möjlighet i strävan mot detta mål.
– Vi ser industriell restvärme som en både resurs- och kostnadseffektiv lösning för vårt fjärrvärmenät, vilket också ger oss fler alternativ för att producera värme till våra kunder, säger Erik Karlsson, vd för Gällivare Energi.
– Dessutom är det positivt att samarbetet gör att Gällivare Energi aktivt bidrar till utvecklingen av nya näringar i Gällivare. Kommunen strävar ständigt efter att förbättra samhället och skapa fler arbetstillfällen, och vi ser hur industrins restvärme kan öppna upp för många spännande möjligheter, avslutar Stefan Ovrell, styrelseordförande för Gällivare Energi AB.