Tänk dig att du lagar mat, laddar elbilen och tänder lampor när elpriset är som högst – men det märks knappt på elräkningen. Hur? Genom att du själv producerar, lagrar och delar energi med dina grannar. Så fungerar en energigemenskap. Men hur mycket kan egentligen effektbehovet minska när flera byggnader delar energi från solpaneler och batterilagringssystem? Detta undersöker Carl Karlsson, civilingenjörsstudent på Energikontoret i Mälardalen.
Carl Karlsson studerar sitt sista år på civilingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I sitt examensarbete fokuserar han på hur energigemenskaper kan stärka ett mer flexibelt och robust energisystem.
– Om tre flerbostadshus kopplas samman och delar el från solpaneler, samt använder batterier för att lagra energi, minskar deras gemensamma effektbehov. Då behöver de köpa mindre el från nätet, förklarar Carl Karlsson.
Syntetiska och verkliga data Han arbetar med syntetiska data men baserar sin studie på riktiga byggnader. Carl får data om fastighetsel från Eskilstuna Kommunfastigheter AB och använder databasen PVGIS för att beräkna solpanelernas potentiella elproduktion.
– Förhoppningen är att det minskade effektbehovet ska lätta trycket på elnätet och samtidigt sänka kostnaderna för energigemenskapens användare. Detta skulle gynna både konsumenterna och elnätsbolagen, säger han.
Samarbete med handledare och projekt Carl samarbetar också med sin handledare, Rasmus Luthander, som är projektledare i Elsmarta Östra Mellansverige-projektet vid Energikontoret i Mälardalen. Deras kontakt började när Rasmus höll en föreläsning om batterilagring och kraftsystem på Uppsala universitet.
– Under min utbildning har jag fått insikt i de många spännande möjligheterna inom elkraft, säger Carl Karlsson.
”Stor potential för energigemenskaper” Efter examen vill Carl fortsätta arbeta med utvecklingen av elnätet.
– Energigemenskaper har en enorm potential att bidra till ett hållbart energisystem, men det krävs tydligare regler och eldsjälar som är engagerade i samhällets elektrifiering, menar han.
Carl Karlsson planerar att presentera sitt examensarbete i januari 2025.