Fjärrvärmepriserna når rekordnivåer i många kommuner i Sverige, enligt den senaste undersökningen från Nils Holgersson-gruppen som publicerades i höst. Även i Luleå stiger priserna, men kommunen behåller fortfarande de lägsta fjärrvärmepriserna i landet. Vad ligger bakom prishöjningarna även här? Vad pågår inom fjärrvärmeområdet just nu, och hur ser framtiden ut för fjärrvärmen i Luleå? Vi pratade med Magnus Johansson, Chef för Värme & Kyla på Luleå Energi.
"Luleås fjärrvärme är här för att stanna under lång tid framöver. Systemet genomgår just nu stora förändringar för att säkerställa en trygg fjärrvärme till konkurrenskraftiga priser även i framtiden", säger Magnus Johansson.
Varför stiger fjärrvärmepriserna i hela Sverige, men Luleå har fortfarande de lägsta priserna?
"Samarbete är nyckeln. Det som gör oss unika är vår förmåga att utnyttja restenergier från industrin i samarbete med andra. Många kommuner saknar våra förutsättningar och bygger egna produktionsanläggningar. Vi har samarbetat med SSAB i över 50 år för att omvandla restgaser till fjärrvärme via ett gemensamt kraftvärmeverk. Detta samarbete kommer att fortsätta även efter industrins omställning. I framtiden förväntar vi oss att kunna få tillgång till större mängder restenergier från olika industrier, vilket ger ökad produktions- och leveranssäkerhet. Men för att upprätthålla trygg fjärrvärme till konkurrenskraftiga priser behöver vi ständigt investera i och utveckla vårt nät."
Varför höjer Luleå Energi fjärrvärmepriserna?
"Det stämmer att vi planerar en höjning på 7 procent till 2025. Detta beror främst på ökade kostnader för värmeinköp, som styrs av ett nationellt index för fjärrvärmepriser. Priserna i övriga Sverige påverkar vad vi betalar för värme från kraftvärmeverket LuleKraft, som vi äger tillsammans med SSAB. När fjärrvärmen blir dyrare i Sverige, så påverkar det även priserna i Luleå. Vi hade de lägsta priserna i Sverige redan 2008, och trots de nya höjningarna fortsätter vi att vara billigast. Höjningen för 2025 är också nödvändig för stora investeringar i fjärrvärmenätet, så vi kan ta vara på restenergier från nya industriprocesser."
Vad väntar för Luleås fjärrvärme i framtiden?
"Vi kommer att fortsätta att utnyttja restenergier från industrin, men vi strävar efter att göra det helt fossilfritt. Vi förväntar oss att samarbeta med flera industrier för att fånga upp värmeöverskott från kylprocesser, exempelvis från SSAB, samt nya partnerskap med LKAB och Uniper. Biobränsle kommer fortfarande att vara en viktig del av vår mix, men vi kan även behöva överväga att bygga en ny produktionsanläggning för att säkerställa fjärrvärmen för Luleåborna. Vi måste vara öppna för olika alternativ."
Vad händer på fjärrvärmeområdet just nu?
"Vi driver flera stora projekt under 2024 för att stärka fjärrvärmenätet och anpassa det för lägre temperaturer, vilket ger flera viktiga fördelar. Det ökar vår möjlighet att utnyttja ännu mer restenergi i framtiden. Ett exempel är ett projekt på Bergnäset, där vi arbetar för att eliminera flaskhalsar och upprätthålla leveranssäkerheten även vid lägre temperaturer. Våra kunder ska alltid få trygg värme."
Vilka andra åtgärder vidtar ni just nu?
"Vi planerar att expandera nätet till nya områden så att fler Luleåbor kan få tillgång till fjärrvärme. Utbyggnaden inkluderar nya och expansiva områden som Kronan, Hertsöheden och de nya industriområdena på Hertsöfältet och Svartön. Vi genomför även förtätningar på centrumhalvön. Dessutom erbjuder vi alltmer avancerade centraler med ny teknik som kan effektivisera uppvärmning och reglering i varje hem, vilket gynnar både systemets energieffektivitet och kundernas kostnader."
Vad skulle du säga till en villaägare som överväger att investera i en ny fjärrvärmecentral?
"Luleås fjärrvärme är här för att stanna och genomgår just nu stora förändringar för att hantera framtidens fossilfria restenergier från industrin. Detta kommer att ske genom nya industriprocesser. Jag vill också betona att fjärrvärme är ett smart system för att värma upp en stad. Det gör att många slipper använda el för uppvärmning, vilket frigör el till andra ändamål. Med fjärrvärme bidrar du till att göra Luleås energisystem så effektivt som möjligt, vilket gynnar oss alla."