För första gången uppvisar Tyskland ett underskott i den gränsöverskridande elhandeln. Men konsumenterna ser fördelar. Efter avstängningen av kärnkraften varnar CDU/CSU för ytterligare problem i samband med utfasningen av kol.
Den internationella elhandeln har länge varit en viktig del av energimarknaden, möjliggörande en balansering av produktion och konsumtion över landsgränser. Detta system har bidragit till att jämnar ut variationer i tillgång och efterfrågan, till exempel när vindkraftsproduktionen varierar beroende på väderförhållanden i olika delar av Europa.
Ett underskott på 11,7 terawattimmar
2023 markerar dock första året då Tyskland noterar ett underskott i denna handel. Efter nedstängningen av landets sista kärnkraftverk importerade tyska leverantörer ca 54 terawattimmar el till ett värde av 5,75 miljarder euro, medan exporten uppgick till endast 42 terawattimmar, värd 3,47 miljarder euro. Resultatet blev ett underskott på 11,7 terawattimmar, motsvarande 2,28 miljarder euro.
Skulle vara ännu högre, konsumenter gynnas
Utan denna gränsöverskridande handel hade elpriserna i Tyskland troligtvis stigit ännu mer, särskilt med tanke på de kraftigt ökade bränslekostnaderna för gasdrivna kraftverk. 2023 nådde elpriserna rekordnivåer, med ett genomsnittligt pris på 45,73 cent per kilowattimme, jämfört med 37,91 cent 2022 och 32,16 cent 2021, året innan konflikten i Ukraina bröt ut, något konsumenterna naturligtvis välkomnar.
Källa: Merkur