Komplexa komponenter för fusionskraft

ITER tar steg mot fusion: metallfyllning och precisionsarbete. Teamet fyller ut fördjupningar. Depressioner längs fasta fogar fylls nu med metall för att återställa den perfekta geometrin. För att säkerställa effektivitet och precision kan upp till tre fräsmaskiner arbeta samtidigt på en sektorfas. Foto: ITER

De toroidala fältspolarna (TF) är några av de mest komplexa komponenterna i ITER-enheten. Deras roll är att hålla det superheta plasmat svävande inuti en magnetisk bur utan att röra vid väggarna i kärlet. Dessa kraftfulla supraledande spolar kommer att generera en total magnetisk energi på 41 gigajoule, vilket gör ITER:s magnetfält cirka 250 000 gånger starkare än jordens.

Det tog ungefär 15 år från att utveckla en upphandlingsstrategi till att rulla ut produktionen och slutföra alla spolarna. Europa och Japan var huvudansvariga för tillverkningen av dessa magneter. F4E ansvarade för tio av dem, medan QST tillverkade åtta plus en reserv. Varje magnet mäter 17 x 9 meter och väger ungefär 320 ton, vilket motsvarar vikten av en Airbus A350. Europas första magnet anlände till ITER-anläggningen i Cadarache 2020 under nedstängningen.

Tillverkningsprocess i Europa

I Europa var minst 40 företag och över 700 personer involverade i produktionen av dessa spolar. De huvudsakliga entreprenörerna var SIMIC, ASG Superconductors, CNIM, Iberdrola Ingeniería y Construcción, Elytt Energy och ICAS-konsortiet. Tillverkningen av de tio europeiska magneterna skedde i flera fabriker: Turin (Italien), där ICAS producerade ledaren; La Spezia (Italien), där ASG Superconductors, i samarbete med Elytt Energy och Iberdrola Ingeniería y Construcción, tillverkade magneternas inre kärna; Toulon (Frankrike), där CNIM producerade utrustningen för att sätta in ledaren i magneten; och Marghera (Italien), där SIMIC producerade specialutrustning för att sätta in ledaren i magneten. I samma anläggning utfördes kalla tester, och därefter placerades spolarna i sina höljen från Japan.

Firande av leveransen

Under ledning av ITER Organization, med F4E (Europa) och QST (Japan) som medvärdar, organiserades en ceremoni för att fira leveransen av alla TF-spolar. Pietro Barabaschi, generaldirektör för ITER Organization, välkomnade alla gäster och betonade länken mellan vetenskap och fiktion.

– Dessa teknologiska underverk, skapade av mänskliga sinnen och händer, är mer än ryggraden i ITER-maskinen. Genom att samla nästan alla ITER-medlemmar i deras design- och tillverkningsprocess representerar de projektets själ.

Beröm från dignitärer

Japans minister för utbildning, kultur och sport, Masahito Moriyana, berömde alla parter för deras samarbete för att bringa fusionsenergi närmare. Italiens minister för miljö och energisäkerhet, Gilberto Pichetto Fratin, lyfte fram behovet av en ny energimodell och gratulerade italienska företag för deras engagemang i ITER. Kadri Simson, EU-kommissionär för energi, kallade det:

– En bra dag för världen. Några av företagen använder nu de teknologier och den kunskap de utvecklat för ITER i andra projekt. Detta visar mervärdet av att arbeta för detta internationella experiment.

Certifikat för erkännande

Under ceremonin delades erkännandecertifikat ut till ledarna för de team som varit involverade i produktionen av TF-spolarna.

– Tillverkningen av de toroidala fältspolarna krävde toppkompetens, stora anläggningar med specialutrustning och mycket samordning mellan olika gränssnitt samt en upphandlingsstrategi som kunde tillgodose allt detta. Från början kunde det verka omöjligt… men våra team gjorde det möjligt, förklarade Marc Lachaise, F4E.

Källa: World Nuclear News