I juni 2012 började arbetet med att utföra dammsäkerhetsåtgärder av Höljes damm som dämmer upp en av Sveriges största vattenreservoarer. Fortum är ägare av projektet och beställare av ombyggnationen där den första etappen med schakter är färdig och nu pågår de stora betongarbetena.
Det är NCC Construction Sverige som har fått uppdraget att bygga om Höljes kraftverk i Torsby kommun i Värmland. Kraftverksdammen, som tillhör den största kraftstationen i Klarälven, har fungerat som energiproducent sedan 1962 är i behov av förnyelse. Framförallt på grund av ändrade krav på dammsäkerhet, delvis på grund av ökade vattenflöden, måste ett antal ombyggnationer måste genomföras.
NCC Construction Sverige, Region Väst, har i ett pressmeddelande sagt att det är ett intressant projekt med stora tekniska utmaningar. Och för att klara utmaningarna i projektet har de arbetat tillsammans med NCC Tung Industri, för att tillgå den samlade kompetensen inom företaget i marknadssegmentet. Det har bidragit till att lösa de tekniska utmaningarna i projektet på ett säkert och effektivt sätt.
Utmanande schaktarbeten Sedan byggstarten sommaren 2012 har omfattande schaktarbeten utförts.
– Ombyggnationen följer den utsatta tidsplanen även om vi stött på en del utmaningar vid schaktarbetet, säger Gunnar Henriksson, projektledare för ombyggnationen på Fortum.
På grund av att terrängen kring kraftstationen är väldigt brant och att det förekommer stora höjdskillnader har det varit ett svårt och bitvis riskfyllt arbete att schakta massorna.
– Vi har haft ett komplicerat bergarbete med bergschaktning i otillgänglig terräng med kraftigt sluttande branter. Arbetsmiljön är självklart viktigast och en stor utmaning, säger Gunnar Henriksson.
Flera utmaningar Ombyggnationens ena syfte är att utöka avbördningskapaciteten från magasinet, vilket i praktiken innebär ett nytt utskov med ny utskovsränna, samt en utökning och fördjupning av befintlig energiomvandlare.
– Fördjupningen och utvidgningen av den befintliga energiomvandlaren är ytterligare en utmaning i detta projekt, säger Gunnar Henriksson.
Det andra syftet är att förstärka den befintliga dammen, vilket uppnås genom nya erosionsskydd på de utsatta delarna på uppströms- och nerströmssidorna. Dessutom görs en höjning av dammens tätkärna, ny instrumentering, förbättrad tillgänglighet med mera.
Eftersom den nya vattenvägen byggs vid sidan om den befintliga, som ska vara i bruk under byggtiden, måste arbetet planläggas noggrant.
– Därför förläggs arbetet främst till perioder på året då vatten inte behöver släppas igenom utskoven. En viss avsänkning av magasinet ger dessutom erforderlig tidsbuffert för utrymning av arbetsplatsen vid eventuella högflöden, säger Gunnar Henriksson.
I samband med renoveringen för ökad kapacitet och säkerhet renoveras det även för personalen.
– Under normala arbetsförhållanden arbetar 3 personer med driften på Höljes kraftstation och i samband med den här ombyggnationen passar vi på att modernisera arbetsmiljön för driftpersonalen, säger Gunnar Henriksson.
Höljes kraftstation producerar årligen cirka 530 gigawattimmar el. Fallhöjden är 88 meter och installerad effekt 130 megawatt. Efter ombyggnaden kommer man att kunna tappa cirka 2 000 kubikmeter vatten per sekund i vattenvägarna, vilket är 400 kubikmeter mer än idag.
Projektet som ska vara färdigt i oktober 2015, sysselsätter som mest ungefär 80 personer och kommer att kosta omkring 450 miljoner kronor.
Fakta Klarälvens avrinningsområde är 11 800 kvadratkilometer stort varav halva ligger på norska sidan. Höljes kraftverk är det nordligaste av kraftverken i Klarälven och även det största. För att koncentrera fallhöjden, som är 88 meter, har kraftstationen sprängts ned i berget. Via tilloppstuber leds vattnet till turbinerna. Genom reglering av Höljesmagasinet kan vattenföringen ökas i älven under den tid av året då den naturligt skulle vara låg.