Ny mottagningsstation stärker Arbogas energiförsörjning

Jonna Lindman, kommunstyrelsens ordförande, Malin Wallenberg, vd för Mälarenergi Elnät och Anders Neuman, kommundirektör, signerar markaffären. Ett viktigt steg på vägen mot en ny mottagningsstation i Arboga. Pressbild: Mälarenergi

Våren 2025 inleder Mälarenergi Elnät arbetet med att bygga en ny mottagningsstation i Arboga. Stationen möjliggör en betydligt högre elkapacitet och förbättrar leveranssäkerheten för kommunen.

Representanter från Arboga kommun och Mälarenergi Elnät har signerat markaffären, vilket är ett viktigt steg mot att förverkliga projektet. En av de främsta fördelarna med den nya mottagningsstationen är att den möjliggör fler etableringar av nya företag och ger befintliga företag förutsättningar att växa.

– Det här är avgörande för Arbogas fortsatta utveckling. Med ökad kapacitet kan vi välkomna fler företag och möta behoven från både försvarsindustrin och andra aktörer, säger kommundirektör Anders Neuman.

Beslutet att bygga den nya mottagningsstationen blev möjligt efter att Vattenfall Eldistribution fått godkänt för en ny 130 kV-ledning mellan Himmeta, Arboga och Kungsör. Projektet har varit ett samarbete mellan Mälarenergi, Vattenfall Eldistribution och Arboga kommun för att lösa de utmaningar som funnits kring effekttillgången.

Projektering inleds tidigt 2025
Projekteringsfasen inleds i början av 2025 och sker i nära samarbete med Vattenfall Eldistribution.

– Vi arbetar tillsammans för att effektivt skapa bättre förutsättningar för företagsetableringar och tillväxt i Arboga, säger Malin Wallenberg, vd för Mälarenergi Elnät.

Den nya mottagningsstationen, med sina robustare elledningar och utformning, kommer också att förbättra leveranssäkerheten.

Plats och framtidsplaner
Den planerade mottagningsstationen kommer att byggas vid Köpingsvägen, nära trafikplats Marieborg. Stationen är konstruerad för att kunna utökas vid behov, vilket gör att Arboga kan möta framtida ökningar i elförbrukning. Mälarenergi Elnät har redan beställt transformatorerna i ett tidigt skede för att påskynda processen. Målet är att mottagningsstationen ska vara i drift under 2028.

– Att detta projekt nu går vidare är viktigt för Arbogas utveckling, både för nya arbetstillfällen och för att säkerställa en stabil energiförsörjning, säger Jonna Lindman, kommunstyrelsens ordförande.

Fakta: Mottagningsstationen i Arboga

  • Mälarenergi Elnät planerar investeringar i elnätet på cirka 3 miljarder kronor över tio år.
  • Mottagningsstationen tar emot el från regionnätet och transformerar ner spänningen till lokalnätet.
  • Stationen är planerad att ligga vid Köpingsvägen och byggs med möjlighet till framtida kapacitetsutbyggnad.

Den nya mottagningsstationen markerar en viktig milstolpe för Arboga och dess framtida tillväxt.