Solör Bioenergi har genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS ingått avtal om att köpa aktierna i Oplandske Bioenergi AS. Köpet innebär att Solör utökar sin verksamhet i centrala östregionen av Norge.
Oplandske Bioenergi grundades 2006 av bönder och skogsägare i Gjøvik och Stange. De fick snabbt Glommen Mjøsen Skog, Hedalm och Eidsiva Bioenergi på ägarsidan och bolaget har genom denna ägarkonstellation haft en stabil utveckling fram till idag. Företaget har främst arbetat med fjärrvärme baserad på bioved från regionen, men 2021 öppnade de Norges första kommersiella fabrik för biokol vid Rudshøgda i Innlandet. Oplandske Bioenergi består idag av 23 lokala närvärme- och fjärrvärmeverk som levererar energi till både industri, näringsliv, offentliga byggnader och privatkunder. Den totala leveransen av energi uppgår årligen till 60 GWh.
Som en del av en större transaktion säljs anläggningarna vid Rudshøgda, Løten, Eidsvold och Eidsvold Verk till Eidsiva Bioenergi AS, medan de övriga 18 anläggningarna kommer att ingå i Solør Bioenergis portfölj av närvärmeverk. Solør Bioenergi vill vidareutveckla verksamheten vid dessa anläggningar i nära samarbete med kunder, leverantörer och lokala myndigheter. Biokolverksamheten vid Rudshøgda är placerad i ett separat bolag med Eidsiva Bioenergi AS och Glommen Mjøsen Skog som ägare.
– Vi ser fram emot att stödja vidareutvecklingen av hållbara värmelösningar i regionen. Satsningen på när- och fjärrvärme har varit – och är – mycket viktig för att nå övergripande klimatmål. Dessutom bidrar fjärrvärme till att avlasta elnätet, vilket i sin tur minskar samhällets investeringsbehov, och frigör mycket elkapacitet för lämpligare ändamål än uppvärmning, som elbilsladdning, säger Hans M. Moss, styrelseordförande i Solør Bioenergi Varme AS.
Fortsatt utveckling av verksamheten
Som representant för de säljande aktieägarna i Oplandske Bioenergi AS uttrycker ordförande Heidi Hemstad tillfredsställelse över att det är industriella och långsiktiga ägare som nu tar över stafettpinnen och tar utvecklingen vidare.
– Med den omfattning verksamheten fått är det rätt att professionella aktörer med en större drift- och administrativ apparat nu tar över ansvaret för vidareutvecklingen. Vi är övertygade om att de nya ägarna kommer att bidra till fortsatt utveckling genom att fortsätta att underlätta hållbara energilösningar. Den dagliga driften av fjärrvärme fortsätter med samma höga leveranssäkerhet som tidigare och det är vi mycket nöjda med, säger Heidi Hemstad.