Ukraina stänger av Rysslands gasleveranser: Effekterna

Slovakien och Österrike förlorar en billig gasförsörjning via rörledningar. Foto: Pixabay, kredit: ds 30

Den finske professorn Pami Aalto analyserar effekterna av avbrottet i den ryska naturgasleveransen till EU-länder som är beroende av denna. Ukraina och president Volodymyr Zelenskyj har genomfört sitt hot och stoppat transiteringen av rysk naturgas genom Ukraina.

Beslutet togs som väntat vid årsskiftet när avtalet mellan länderna löpte ut. Pami Aalto, professor vid Tammerfors universitet med expertis inom energipolitik, menar att avbrottet är en del av att bryta det ömsesidiga beroendet mellan Ryssland och Europa.

Aalto, som uttalar sig i en intervju i tidningen Kauppaleti,  tror inte att stoppet kommer att ha någon betydande långsiktig påverkan på energipriserna i EU.

- Självklart förlorar Slovakien och Österrike en billig gasförsörjning via rörledningar. Men investeringar i alternativa lösningar kommer att skapa ekonomisk aktivitet. På lång sikt ser jag inte detta som en förlust.

Högre priser

Enligt Trading Economics har framtida gaspriser stigit från cirka 33 euro till cirka 49 euro per megawattimme under det senaste året.

Pekka Salomaa, chef inom energibranschen, påpekar att gaspriserna också kan ha påverkats av temperaturen. Han betonar att avbrottet i den ryska gasimporten via Ukraina var väntat.

- Jag skulle inte överdramatisera prisutvecklingen. December 2024 var ovanligt kall i Central- och Sydeuropa.

Avtalet upphörde enligt plan Att avtalet skulle löpa ut har varit känt i flera år, vilket i teorin gav de EU-länder som är beroende av rysk gas tid att förbereda sig.

Slovakien har exempelvis uttryckt stor oro över situationen. Premiärminister Robert Fico menar att stoppet orsakar större problem för EU än för Ryssland.

Saknar kuster

Enligt Aalto hänvisar Slovakien och Österrike till att de saknar kust, vilket gör det omöjligt att bygga terminaler för flytande naturgas (LNG).

Han anser dock att dessa länder kunde ha gjort mer för att förbereda sig för avbrottet i gasleveransen.

- De borde ha gjort sin hemläxa för länge sedan. Uppgiften var inte omöjlig. Alternativa gasförsörjningar från andra EU-länder har utvecklats i stor utsträckning.

Ungern, känt för sin EU-kritiska hållning, fortsätter dock att köpa gas från Ryssland via TurkStream-ledningen genom Turkiet, enligt Aalto.

Ingen betydande smäll

- Ingen stor smäll mot Rysslands ekonomi, säger Aalto. 

Aalto påpekar dock att gas endast stått för högst 20 procent av Rysslands exportintäkter och att betydelsen av gas via rörledningar redan har minskat.

- Den totala effekten på Rysslands ekonomi är inte särskilt stor.

För Ukraina ser Aalto avtalsupphörandet som positivt, även om landet också förlorar inkomster.

Avtalet har låst in Ukraina i Rysslands gasinfrastruktur, förklarar han.

Ukraina har dock stor potential för förnybara energikällor, såsom vind- och solkraft. Aalto påpekar att dessa energikällor ger motståndskraft i krissituationer som krig.

FAKTA:

Importen av rysk gas till EU fortsätter Andelen rysk gas i EU:s import minskade från 40 procent till 8 procent mellan 2021 och 2023. Inkluderat LNG stod rysk gas för 15 procent av EU:s import 2023.

Efter att Ukrainas transitering stoppats kommer Rysslands gasleveranser till Europa sannolikt att fortsätta via TurkStream-ledningen genom Turkiet. Enligt tankesmedjan Bruegel transporterades cirka 350 miljoner kubikmeter gas per vecka genom denna ledning under de första veckorna i december.

Källor: Europeiska rådet, Bruegel.