Ørsted tecknar avtal med Carbon Clean för koldioxidinfångning

Foto: Carbon Clean

Carbon Clean har tilldelats kontraktet för leverans av utrustning för koldioxidinfångning till Ørsteds e-metanolanläggning FlagshipONE, belägen i Örnsköldsvik. Projektet blir Carbon Cleans femtionde kommersiella projekt. 

Carbon Cleans teknik har kapacitet att årligen fånga in 70 000 ton koldioxid från det närliggande Hörneborgsverket, ett kraftvärmeverk i Örnsköldsvik. FlagshipONE kommer i sin tur att återanvända den infångade biogena koldioxiden och kombinera den med förnybar vätgas för att generera grön och fossilfri e-metanol.  

bild
Foto: Carbon Clean

FlagshipONE kommer årligen att leverera 50 000 ton e-metanol för användning inom sjöfartsindustrin, som idag står för cirka tre procent av de globala koldioxidutsläppen. Koldioxidutsläppen från sjöfarten har visat sig vara svåra att minska. E-metanol brukar i allmänhet anses vara det bästa skalbara och gröna sjöfartsbränslet för det kommande årtiondet.

Aniruddha Sharma, ordförande och vd för Carbon Clean, säger: 
”FlagshipONE visar inte bara vilken roll koldioxidinfångning behöver spela för att minska koldioxidutsläppen i svåromställda sektorer som sjöfart, utan också att tekniken är redo och det finns förtroende för vår förmåga att leverera i stor skala.” 

"Vi talar ofta om lagring av infångad koldioxid, men det här projektet är ett perfekt exempel på själva användningen - ”U:et” i CCUS - Carbon capture, utilisation and storage. Vi är oerhört stolta över att få samarbeta med Ørsted för att leverera det här projektet.” 

Anders Nordstrøm, COO för Ørsted P2X, sa: 
”FlagshipONE är verkligen en milstolpe för såväl Ørsted som för minskningen av koldioxidutsläppen från sjöfartsindustrin. Vi är mycket glada över att få samarbeta med Carbon Clean när vi påbörjar resan för att transformera den sjöfarten globalt.”